Saetde no perd el temps i una vegada decidit el trencament del domini de Grandvalira va fent avenços per consolidar una oferta que pretén que sigui tant o més atractiva que la que ofereix ara per ara amb Ensisa. La societat encampadana en solitari però controlant l’estació d’Ordino preveu poder fer els passos necessaris per poder disposar, el 2020 -caldrà veure a quina alçada de l’any- tants quilòmetres de pistes com té ara Grandvalira. Per a Saetde, segons fonts de la companyia, ara és prioritari posar els fonaments estratègics per assolir aquest objectiu que no pas perdre forces en allò que pretén el Govern: evitar la dissolució de Grandvalira. La societat encampadana el dóna per fet. No hi ha marxa enrere. Una altra cosa és el com.
Els responsables de Saetde no han mantingut cap més contacte amb l’executiu que el que van dur a terme el cap de Govern, Toni Martí, i el màxim accionista i conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, en el marc d’un dinar ara fa algunes setmanes. No hi va haver cap mena d’apropament, llavors. I ara, tot i que Martí ho hagi pogut intentar, tampoc. Saetde té una altra prioritat: resoldre les diferències que manté amb el comú d’Encamp en relació amb l’explotació dels terrenys de Concòrdia. Hi ha una reclamació multimilionària de la societat pels greuges que li hauria comportat no poder explotar unes zones que entén que li corresponia poder explotar. El rerefons de la pugna és una altre: que la corporació allargui la concessió actual, vigent encara durant força anys, com una mena de compensació.
Els equips jurídics de totes dues parts haurien avançat en com poder ampliar la concessió amb un aval legal indiscutible. Fonts properes a Saetde han assegurat que “sembla que finalment el comú d’Encamp s’ha posat la piles” i que hi ha unitat entre majoria i oposició per buscar una sortida que no posi en perill el vincle entre Saetde i Encamp. I que les inversions de la societat al marge de la parròquia no suposin un greuge per a la parròquia mateix. I això es pot dir acord d’intencions o com es digui. Una solució jurídica indubtable i a llarg termini per garantir el binomi Saetde-Encamp de manera indiscutible.
Més telecadira, nou accés
I si estratègic és per a Viladomat i els seus ampliar el termini de la concessió també ho és, queda clar, oferir més i més quilòmetres de pistes. I si pot ser fent la guitza al seu encara soci Ensisa, millor que millor. I això és que Saetde aconsegueix o aconseguirà, aquesta és la pretensió almenys, amb l’ampliació d’uns 700 metres del telecadira del Pla de les Pedres. Un projecte estratègic, l’informe d’impacte ambiental ja està a exposició pública i les obres del qual espera la societat que es puguin començar per tenir-les apunt, a poder ser, abans de l’inici d’aquesta propera temporada hivernal mateix.
Les fonts consultades reconeixen que tot ha anat més ràpid del previst. Però això no vol dir que no es tingués el projecte al cap. Ben al contrari. El 1998 Saetde ja va projectar un telecadira de 2,5 quilòmetres que és el que farà ara el del Pla de les Pedres amb l’allargament cap a tocar el riu. El telecadira més llarg del Principat. L’ampliació permetrà tres coses: dotar de més seguretat el Funicamp (si mai el telecadira del Cubil fallés hi hauria una altra via de retorn cap al giny encampadà per excel·lència) i, sobretot, facilitarà un nou accés al ‘domini Saetde’ a l’altura de Bordes d’Envalira i la zona de freestyle de Peretol, un territori canillenc però privat. I arrendat a Saetde des del 2009 i per dotze anys.
Serà el quart accés a la zona de Saetde pels tres que té ara Ensisa. Per tant, asseguren les fonts, una plantofada als morros del soci canillenc. A més, a amb l’allargament del seu telecadira del Pla de les Pedres, Saetde, de facto, treu molta de la utilitat al telecadira del Pla de les Pedres que també té Ensisa. I si mai a Soldeu van curts de neu, als esquiadors en tindran prou d’accedir per Peretol i entrar al ‘domini Saetde’. Ep, i una altra cosa que permet allargar el telecadira encampadà del Pla de les Pedres fins al denominat Planell de Moretó: obrir una nova pista amb el seu telecadira. El complement o alternativa que se cita del telecadira del Cubil. En fi, Saetde posa en marxa i plenament tota la seva estratègia ja com a societat que controla un nou domini en solitari. La suma de Grau Roig i el Pas de la Casa més Arcalís. Que vol sumar tants quilòmetres com avui Grandvalira sense ser ja Grandvalira.
Comentaris