Aquesta desorientació, aquests moviments estranys que alguns caçadors van veure en alguns exemplars el novembre passat i que els va fer témer d’un possible nou episodi de pestivirus està sent controlat per especialistes tant de Fauna com dels banders. Especialment aquests darrers fan un seguiment constant i diari sobre l’estat de la fauna i flora del país i, per tant, també de la cabana d’isards del país. En aquest seguiment s’hauria constatat, s’ha dit, la presència de queratoconjuntivitis entre alguns exemplars. Així ho han assegurat fonts governamentals oficials.
La microbacteri responsable de la querato pot ser present en els isards sense que desenvolupin la malaltia durant anys. Així mateix, cal tenir en compte que és una malaltia reversible. I que perquè hi hagi tal reversió, la cabana s’ha d'immunitzar ella sola estant exposada al bacteri
Aquesta malaltia és infecciosa de tipus bacteriana que es transmet per contacte, sobretot per les mosques en època de calor. La micobacteri responsable de la querato pot ser present en els isards sense que desenvolupin la malaltia durant anys (fins a deu anys). Així mateix, cal tenir en compte que és una malaltia reversible. I que perquè hi hagi tal reversió, la cabana s’ha d'immunitzar ella sola estant exposada al bacteri. Com és evident als animals salvatges no se’ls pot fer un tractament amb antibiòtic, al contrari quan la querato afecta ovelles o cabres domèstiques, aquestes es tracten fàcilment.
Malgrat aquest impediment, el ministeri fa un seguiment exhaustiu de la situació i per això s’ha capturat un isard visiblement afectat pel bacteri per agafar mostres de frotis ocular, sang i melsa per analitzar-les. Les mostres han de permetre identificar quin micobacteri és. Amb la voluntat de tenir la màxima informació possible, des del ministeri de Medi Ambient s’ha explicat a l’Altaveu que és previst que durant la Setmana de caça de l’isard d’enguany es prenguin mostres de totes les captures. Un element que s’amplia respecte el que es fa habitualment amb mostres selectives d’algunes captures.
Segons el departament de Fauna de l'esmentat ministeri, la situació que es viu en la cabana del Principat és similar a la dels territoris veïns amb els quals s’està en contacte. Allò que s’ha trobat, el diagnòstic, per dir-ho d’aquesta manera, ja s’ha compartit degudament amb la federació de caça, segons les fonts oficials consultades. Però els caçadors, alguns almenys, continuen ben preocupats. I més en veure que els galls de bosc també pateixen una malaltia ocular.
En efecte, una recerca liderada pel Centre d'Investigació en Sanitat Animal (CISA-INIA) i la Universitat de Lleida (UdL) ha permès detectar paràsits sanguinis en galls fers del Pirineu. L’estudi posava de manifest que s’hauria detectat la malaltia en algun exemplar que sol fer vida per paratges andorrans. Però les fonts oficials de Medi Ambient consultades asseguren que d’aquesta qüestió no en tenen cap notícia.