El nen que ‘va tornar a néixer’ en una piscina d’Anyós

La policia investiga la parada respiratòria per ofegament que va patir l’1 de juliol al migdia un infant de cinc anys durant unes colònies d’estiu en un centre esportiu massanenc

Aigua en una piscina. ARXIU

Jugant jugant i una mica més se’n va a l’altre barri. Sortosament va ‘tornar a néixer’. I és que entre el monitor de piscina i una metgessa d’urgències que estava com a usuària en un centre esportiu d’Anyós el van poder fer reviscolar. Però durant una estona va estar en parada cardiorespiratòria per ofegament. Les maniobres de reanimació van funcionar i la resposta de l’infant, les hores posteriors, va ser d’allò més bona. Però l’ensurt és l’ensurt. I quin ensurt. 

És el cas d’un nen de cinc anys que el primer de juliol participava d’unes colònies d’estiu per a infants d’entre 3 i 7 anys que organitzava l’esmentat centre esportiu. Durant els dies feiners d’aquella primera setmana de juliol. La policia investiga el cas arran de la denúncia que van interposar dos dies més tard -el nen va estar ingressat a l’hospital 24 hores- els progenitors de l’infant. La denúncia està formulada contra persona desconeguda. Per si hi ha una eventual responsabilitat d’algú.

Els progenitors van interposar denúncia dos dies després dels fets, i una vegada el menor havia deixat l’hospital, amb la intenció que s’aclareixi què va passar i el centre hagi d’assumir responsabilitats, com a mínim, en la millora de la seguretat i el control

I és que els pares estan convençuts que algú va negligir. O que el grup -una desena d’infants- era massa voluminós per a un sol monitor. En fi, que sospiten que no hi havia les mesures de seguretat necessàries. I la denúncia, asseguren les fonts consultades, no s’ha interposat per aconseguir cap mena d’indemnització sinó per mirar de depurar responsabilitats i, a més, per conscienciar dels perills que hi pot haver en determinats centres esportius si no hi ha els mecanismes de control i seguretat escaients (els pares consideren que la resposta donada pel centre, traient ferro a tot plegat, tampoc va ser ladequada).

I és que els progenitors del petit van compartir la seva història en diversos grups socials d’abast privat, i altres famílies de seguida van respondre alarmats. No pas perquè els hagués passat res de tan greu -i prou greu va ser perquè, i així ho conté la denúncia, en un moment donat des de l’hospital es va valorar el trasllat del menor en helicòpter cap a Barcelona- però sí perquè haurien advertit altres deficiències, altres mancances al mateix centre.

ELS FETS

L’efecte de l’ensurt dels pares d’aquest nen trigarà dies a passar-lo tot i que, sortosament, el menor s’ha recuperat bé, perfectament, i ara per ara no sembla pas que hagi de tenir cap seqüela. Però en aquell moment precís… L’incident va ser l’1 d'aquest mes poc després del punt del migdia. Un grup d’infants de les colònies jugaven en les piscines interiors del centre i entre una piscina petita i una més gran i suposadament el monitor ocupat atenent les necessitats d’una nena que s’havia fet mal al peu…

En fi, que el nen s’hauria llançat a la piscina interior gran sense flotador. I es va anar submergint, submergint… Una vegada va contemplar l’escena el monitor en qüestió s’hauria llançat a l’aigua i n’hauria extret el menor amb signes d’ofec. Entre aquest vigilant i una metgessa que estava al centre com a usuària -i la investigació policial haurà d’aclarir qui va fer què i de quina manera, perquè sembla clar que la intervenció de la doctora hauria estat crucial en les maniobres de reanimació- i va haver una primera reacció. L’informe mèdic de l’hospital deixa clar que quan va intervenir la metgessa, el nen estava inconscient. I l’actuació de la facultativa, durant un minut, va retornar-lo a la consciència.

Una comunicació amb la unitat de cures intensives pediàtriques de Sant Joan de Déu va permetre posar fil a l’agulla i conjuntament es van prendre decisions. A causa de la bona evolució del nen es va decidir fer l’ingrés a Andorra

En tot cas, es van haver d’activar els serveis d’emergència i el menor es va traslladar ràpidament cap a l’hospital, on vist, segons la denúncia, que el nen no acabava de reaccionar, es va valorar traslladar cap a Barcelona en helicòpter l’infant perquè preocupava que el nen pogués acabar patint danys cerebrals. Una comunicació amb la unitat de cures intensives pediàtriques de Sant Joan de Déu va permetre posar fil a l’agulla i conjuntament es van prendre decisions. A causa de la bona evolució del nen es va decidir fer l’ingrés a Andorra amb control clínic estricte.

La bona evolució posterior va fer que amb 24 hores d’ingrés tot retornés a la normalitat. Que el nen recuperés plenament les constants, els valors. Que durant tota la nit no presentés dificultats respiratòries. Ni tossís. Que saturés de forma normal i l’auscultació cardíaca també estigués dins els paràmetres ordinaris. Tampoc van revelar res d’anormal les proves cranials, neurològiques. El menor estava bé. Havia ‘renascut’. Tot plegat havia quedat en un ensurt.

Un ensurt, però, pel qual no volen que hagin de tornar a passar cap més família. D’aquí que s’hagi posat el cas en mans de les autoritats policials. Per conscienciar tothom de les necessitats de millorar les mesures de seguretat en qualsevol centre on hi ha infants, i el d’Anyós especialment, i perquè qui no hagués fet suposadament prou bé la feina assumeixi la responsabilitat que, teòricament, li toqui.