“Necessitem noies perquè la tecnologia i la ciència que fem sigui més diversa”

Dos referents al món de les TIC s’han posat al davant d’estudiants del país per parlar sobre la importància de tenir una visió femenina en aquest sector i, sobretot, per trencar les barreres culturals que ho impedeixen

La tecnologia és el futur, això és ben cert. I que actualment el futur està sent treballat majoritàriament per homes, també. Elisenda Bou i Marta Bertran són dues enginyeres que han ofert aquest dijous una xerrada als i les joves del país per demostrar-los que calen noies en aquest sector. Elles dues s’han proposat ser els referents que calen perquè es trenquin els estereotips i les construccions culturals que impedeixen que les dones escullin aquestes carreres quan han de decidir-se per una professió. Tenen èxit, treballen i evolucionen al món de les TIC, i volen tenir relleu.

Des de dins del sector de les TIC la sensació és de manca. Hi ha una manca important de noies. Bertran assegura que “he sigut moltes vegades l’única a classe i també hi ha poques dones a la feina”. Des d’Andorra Telecom s’ha organitzat una jornada amb els diferents centres educatius del país per tal de posar el granet de sorra i revertir aquesta situació. Enfocar la futura elecció que faran les joves que han acudit aquest dijous cap a l’àmbit tecnològic. Perquè no ho sembla, però hi ha dones que s’hi dediquen, hi ha referents. Però cal donar-los veu.

“Poc més d’un 25% de noies estan estudiant carreres relacionades amb la ciència, tecnologia, enginyeria o matemàtiques, llavors en l’entorn laboral ens trobem menys noies”, ha remarcat Bou. Hi ha diferents factors que fan que es doni aquesta situació, però cap d’ells és biològic. “Tenim estereotipat el paper de l’enginyera, que és una persona que ha de ser una mica asocial, que no li agradi sortir de festa, com a què no li agraden les coses normals, sinó que ser enginyera t’ha de definir”, ha indicat Bou, “i no és així”. De fet, Bertran ha assenyalat la importància de “diferenciar la feina de la vida social, són dues coses diferents i pots tenir el teu treball com a enginyera i les teves amigues, no han de ser dues coses que necessàriament vagin de la mà”. I elles dues, dones normals com totes, ho traslladen així a les més joves.

WhatsApp Image 2023 04 27 at 12.26.15
Els joves al Centre de Congressos

Però una jornada no és suficient per trencar aquestes idees preconcebudes, que venen donades per una societat on des de petites es va generant un camí que poques vegades desemboca en un àmbit tecnològic o científic. “A primària les nenes comencen a percebre que són pitjors en matemàtiques que els nois, quan objectivament els resultats que tenen no ho validen”, ha afirmat Bou. En aquest mateix sentit, Bertran ha assenyalat que “és clau el moment en què ens estem desenvolupant, el que estem creant els nostres valors és quan som petites, quan estem estudiant i hem de triar què volem fer”.

WhatsApp Image 2023 04 12 at 11.40.29

Relacionat

Es busquen futurs referents femenins a les TIC

La percepció és inequívoca, i s’entén que en un sector masculinitzat, ser dona pot ser un impediment important. Però Bou vol trencar també amb aquesta idea preconcebuda, “evidentment encara tenim molts reptes, però hi ha moltíssimes oportunitats també”. De fet, Bertran referma aquest concepte, assegurant que és el motiu pel qual ella es va decidir, les opcions i les alternatives que veia en el seu futur laboral. “Fan falta punts de vista diferencials, perquè les noies poden aportar coses que segurament la resta de l’equip no saben”, ha sentenciat Bou.

 

Comentaris

Trending