El mestratge de les abelles

Mathieu Garaud, fundador de la productora de mel d’alta muntanya Autèntics és, probablement, l’únic apicultor establert al país que mira de viure únicament d’aquesta professió; s’acaba d’adjudicar l’encàrrec del comú de Sant Julià de fer un projecte educatiu

abelles

Sinó l’únic, és dels pocs apicultors establerts a Andorra que viu, o ho intenta, de l’apicultura. Fa deu anys que es va endinsar en aquest món i dos que s’hi dedica en cos i ànima. Mathieu Garaud és l’impulsor d’Autèntics Abelles. Produeix mel d’alta muntanya, de diferents varietats. Però va molt més enllà. Les abelles són tot un món. Complexe, a més. I en Mat en fa d’elles un ‘producte’ turístic i, també, educatiu.

Té repartits per tot el país, especialment a l’estiu, 150 arnes o més. A l’hivern, concentra els ruscos, sobretot, entre Sant Julià i Encamp. Durant l’estiu pot ‘gestionar’ fins a 50.000 abelles. 50.000 abelles per cada rusc, quedi clar! I reparteix arnes per allí on creu que pot aconseguir que treball de les ‘seves companyes’ de viatge donin un fruit curiós, diferent, de luxe. De fet, recentment una de les seves mels acaba de ser guardonada amb la medalla d'or al concurs internacional de mels CARI, un concurs que té lloc cada any a la ciutat de Louvain-la-Neuve a Bèlgica i al qual hi concorren mels d’arreu d’Europa.

Un dels productes que comercialitza Autèntics.

Fa pocs dies va ser rebut per la ministra d’Agricultura, Sílvia Calvó, que volia conèixer de prop el seu projecte. Amb obrador a Canillo, Garaud té focus d’interès en diferents indrets del país. Els mesos de juliol i agost, Grandvalira ofereix la proposta apicultora d’Autèntics com un atractiu més. El parc natural de Sorteny també és un altre dels escenaris on en Mat ubica arnes. I voldria dur-ne al Comapedrosa. De moment, on Garaud ha portat 17 ruscos “per començar” és a Canòlich.

I per què a Canòlich? Doncs perquè Autèntics Abelles ha estat l’adjudicatari del projecte educatiu promogut pel comú de Sant Julià. Si el tema sanitari s’aclareix una mica, l’apicultura passarà a ser matèria educativa per als alumnes lauredians. S’havia d’ocupar un terreny lauredià amb arnes. I Garaud les té a Canòlich. “Hi ha una mica d’altitud; veurem com reaccionen les abelles. Perquè per a elles, com per a nosaltres, la salut és fonamental.” I de l’altura també en depèn.

Mathieu Garaud equipat per treballar amb les abelles.

A Garaud se’l veu d’allò més engrescat parlant d’abelles i de mel. I això que reconeix sense embuts: “Jo sóc salat.” Però la mel no falta a la seva taula. El projecte educatiu lauredià és una proposta més que incorpora al seu catàleg d’ofertes. D’iniciatives. En Mat està convençut, i encara més al tomb de la malaurada pandèmia, que els productes quilòmetre zero (km0), si són de qualitat, cada vegada tindran més sortida, més adeptes.

I Autèntics està molt satisfet amb la feina feta i més que en vol fer. “La mel és bona i comencem a tenir una mica de reconeixement”, diu Garaud que explica que els productes que elaboren -en puresa, els elaboren d’entrada les abelles- depèn de les zones “on treballen”, i de quina manera, els insectes. D’aquí que hi hagi des de mel de xicoies a mel d’abarset. Sense que hi falti, per exemple, la de roure o altres que encara estan pendents de passar pel laboratori per acabar de concretar de quines plantes beuen.