Però com que en alguns sectors de la jurisdicció espanyola protegir Rajoy és un cavall de batalla principal, prioritari, i davant d’un mini dubte, per molt mini i dèbil que sigui, qualsevol defensa de l’expresident espanyol és bona, la cosa ha quedat estancada. Suposadament, la comissió rogatòria continua a Madrid i, per tant, la Batllia no pot avançar. Rajoy, i també Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, fan valdre una presumpció de vulneració del dret a la igualtat. Allò de perquè un inspector de policia i nosaltres, expresident i exministres, no.
Rajoy i companyia diuen que haurien de tenir immunitat diplomàtica però no fan allò que seria lògic, demanar si efectivament la tenen o l’han tinguda mai. I aquí és on rau la clau de volta de les últimes novetats. La formació catalana Junts -que des de Bèlgica lidera Carles Puigdemont- té representació al Congrés espanyol. Ja al seu dia es va demanar si el govern espanyol pensava mantenir la immunitat a Barroso. I ara demana si la tenen els altres tres. Això vol dir, l’expresident i els exministres espanyols també investigats al Principat per l’atac a la sobirania andorrana.
El diputat de Junts Josep Pagès, advocat de formació, acaba de presentar una pregunta a la Mesa del Congrés demanant que aquesta respongui per escrit a un seguit de qüestions. Parteix de la base de la resposta que al seu dia l’executiu de Pedro Sánchez, ja l’actual del PSOE-Podem, va donar en relació amb l’inspector de policia que al seu dia va ser agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya al Principat.
El diputat Josep Pagès reclama al govern d’Espanya si li consta que mai s'hagi atorgat a Rajoy, a Montoro, o a Fernández Díaz, “idèntica immunitat diplomàtica que la reconeguda al senyor Celestino Barroso, és a dir, la prevista al Conveni de Viena sobre Relacions Diplomàtiques”
Recorda Pagès en el seu escrit, que llavors la resposta del govern espanyol va ser que “l’article 39.2 de la Convenció (de Viena sobre Relacions diplomàtiques) estableix que, en acabar les funcions del senyor Barroso a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, no cessa la seva immunitat respecte dels actes realitzats en l’exercici de les seves funcions com a membre de la missió. Per tant, qualsevol procediment obert contra el senyor Barroso per actes duts a terme durant la seva missió s’enfronta a aquesta disposició protectora, que empara sine die l’agent diplomàtic perquè aquest desenvolupi les seves funcions en les millors condicions possibles”.
Repassa el diputat de Junts legislació i normativa diversa d’aplicació tant a Espanya com a Andorra i fa esment als al·legats de Rajoy, Montoro i Fernández Díaz per evitar almenys per ara haver de respondre davant la Justícia andorrana. Pagès exposa que el Conveni de Viena regula relacions diplomàtiques i que d’acord amb aquest tractat “correspon al govern decidir quan s’ha de procedir a la seva aplicació en les relacions diplomàtiques amb altres països, a qui es reconeix la protecció de la immunitat diplomàtica que contempla aquest tractat internacional i quan ha d’aixecar-se la mateixa a requeriment d’un altre Estat o les seves autoritats judicials”.
Davant de tot plegat, el polític català fa la feina que Rajoy prefereix no fer sabedor de la resposta. I demana al govern espanyol si mai va concedir a Rajoy o a Montoro, que van venir al Principat el 7 i el 8 de gener del 2015, “idèntica immunitat diplomàtica que la reconeguda al senyor Celestino Barroso, és a dir, la prevista al Conveni de Viena sobre Relacions Diplomàtiques”. També qüestiona si la mateixa protecció es va atorgar a Fernández Díaz malgrat no acudir ell a aquella visita que se suposa que va ser el detonador final del que seria, després, l’explosió del ‘cas BPA’.
En cas que el govern espanyol respongui que, efectivament, al seu dia es va promoure la protecció diplomàtica de l’expresident espanyol i dels seus dos ministres, Pagès reclama saber “la data i el contingut de les resolucions mitjançant les quals els senyors Rajoy, Montoro i Fernández Díaz van obtenir la immunitat diplomàtica”. Finalment, el diputat de Junta demana també si “¿a dia d’avui es manté la protecció de la immunitat diplomàtica del senyor Celestino Barroso pels fets pels quals està investigat a Andorra?”
En fi, ja que Rajoy no vol aclarir res però sí dilatar, Pagès li fa la feina. I potser així els tribunals huauran de de desencallar la comissió rogatòria en el seu viatge cap al Principat si és que Mariano Celestino Barroso Rajoy troba una altra excusa.