Una mare acudeix al Raonador i es constata que feia un ús fraudulent dels ajuts que rebia

La dona, que tenia quatre fills d’entre 7 i 4 anys, havia acudit per presentar una queixa al tenir una demanda de desnonament del pis on residia i no trobar cap altre amb les característiques que li sol·licitaven

Seu del Raonador del Ciutadà

El Raonador, al llarg de l’any, s’encarrega de recollir queixes i suggeriments que trasllada la població sobre diferents temes. Durant el 2021, en un dels casos concrets, una dona va acudir per fer palès que tenia una demanda de desnonament del pis on residia i que no era capaç de trobar cap altre amb les característiques que, aparentment, se li sol·licitaven les Treballadores Socials. Es tractava d’una mare que tenia quatre fills, d’entre 7 i 4 anys, i que residia a un habitatge que li havien cedit uns familiars.

Aquesta dona, soltera i amb quatre fills de 7 anys, 6 anys i dos bessons de 4 anys, es trobava en seguiment de les Treballadores Socials del Departament d’Atenció a la Infància i l’Adolescència. Segons va explicar al Raonador, vivia un pis on abans havien residit els seus oncles i que van expedir un certificat en marxar del país per, en certa manera, cedir-li’l. Per diferents problemes amb els rebuts a la immobiliària, tenia una demanda de desnonament i assegurava no poder trobar cap altre amb les característiques sol·licitades. Disposava de 240 euros d’ingressos gràcies a les vendes que efectuava a un comerç de venda d’articles de segona mà que regentava i 600 euros de la targeta d’aliments.

En admetre a tràmit la queixa i sol·licitar al ministeri d’Afers Socials la situació en la qual es trobava la dona i els menors, es va poder veure que era molt més complicada. El cas estava obert pels nens, i s’havia obert un expedient judicial tenint en compte l’informe de derivació d’una educadora social. Malgrat això, fer l’avaluació psicosocial de la situació de risc dels menors havia estat complicada “degut a la col·laboració erràtica de la progenitora”. Finalment, es va emetre una Síntesi Diagnòstica que exposava que la situació de risc era greu.

Des del Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (SEAIA) van poder confirmar que la dona es trobava en procés de desnonament. Malgrat això, les úniques orientacions que s’havien donat per trobar un nou habitatge havia sigut que pogués tenir dues habitacions, tenint en compte que es tracta d’una família de cinc persones. A més, era beneficiària de diferents ajudes econòmiques per poder alimentar els fills, així com l’exoneració de les activitats d’estiu i “espai lleure” durant el curs escolar. La situació es complica encara més quan es constata que havia obert la botiga nomenada anteriorment amb aquest suport econòmic. Per tant, des del Raonador s’assenyala que “havia realitzat un ús fraudulent de les ajudes econòmiques inclús deixant deute al propietari de la botiga respecte el lloguer”. Finalment, s’ha indicat que el cas està sotmès a un procediment judicial assumit pel Batlle de Menors.