Les maragdes de l’ultranacionalista

L’Estat andorrà es quedarà les pedres precioses que tenia dipositades en una joieria un condemnat a Espanya per blanqueig de diners procedents del narcotràfic un home que a la dècada de 1980 formava part d’un grup criminal feixista

Molt haurien de canviar les coses perquè l’Estat andorrà no s’acabi quedant les maragdes propietat de Vicente Ernesto González Asensio. És una causa que fa temps que roda per la Batllia. Aquest home havia tingut diverses societats al Principat lligades a una joieria. A principi d’aquest segle va marxar del país. Als anys vuitanta del segle passat, González integrava una ‘trama negra’ ultranacionalista i molt violenta. Ara les pedres precioses estan comissades a raó de la condemna del processat a Espanya per blanquejar diners procedents del narcotràfic de droga.

La sentència condemnatòria la va dictar l’Audiència nacional espanyola el 2014 i dos anys després al Principat es va dictar el comís de qualsevol bé i compte corrent relacionat amb González Asensio i les seves societats, com ara Casa de la Maragda o Maragda d’Or. El Tribunal de Corts ha fet aquest dimarts una breu vista per confirmar el comís dels béns travats en favor de l’Estat. La representació lletrada de l’implicat no s’hi ha oposat. Però tampoc sap quantes maragdes hi ha. Ni si hi havia diners als comptes.

El Tribunal de Corts ha fet aquest dimarts una breu vista per confirmar el comís dels béns travats en favor de l’Estat. La representació lletrada de l’implicat no s’hi ha oposat

Per no saber, no se sap ni tan sols quins bens personals hi ha comissats. I això és l’únic que reclama poder disposar la defensa de González. Si el tribunal acorda que tot passi a mans de l’Estat, serà llavors quan s’acabi aclarint què és el que hi ha travat, perquè ara mateix, ja s’ha dit, no se sap pas. De fet, fins i tot el record referent a la joieria vinculada a l’home també és molt vague.

Molt més vague que les aventures que l’home va protagonitzar la dècada del 1980. De fet, van tenir important i malauradament sanguinària rellevància. I és que a l’home se’l va vincular a una cèdula feixista -de fet, va ser detingut al seu dia- que tenia connexions amb grups neofeixistes italians. Haurien participat en un atemptat contra una estació de tren a Bolonya (agost del 1980) que va fer una vuitantena de morts i l’atac a una sinagoga de París (3 d’octubre del mateix any) que va causar quatre víctimes.

Comentaris (3)

Trending