El malson que retorna

(AMB VÍDEO) Andorrans amb cases a la zona d’Alcanar tornen, dos anys després, a patir danys per culpa dels forts aiguats i lamenten que, en aquest temps, no s’hagi fet cap obra per canalitzar barrancs i rierols i protegir les zones residencials.

https://www.youtube.com/watch?v=ZciajUiD52Q&feature=youtu.be

El temporal de pluja que ha afectat aquest cap de setmana Espanya ha tornat a tenir les terres de l’Ebre com un dels punts amb més afectacions. Afortunadament, sense víctimes personals. El que no s’ha pogut evitar són danys. Novament, l’aigua va provocar inundacions i seriosos danys materials a Alcanar. La història, com recorden ciutadans andorrans que tenen cases a la zona, es repeteix. I es lamenta que els darrers temps no s’hagi fet cap actuació per protegir la zona.

En aquest cas, s’admet, l’afectació ha estat menor que fa dos anys. Però n’hi ha hagut. “Ens ha entrat aigua a casa, per tot arreu”, apuntava un dels afectats que ha parlat amb Altaveu. Tot “molt bèstia”, indicava, provocat pel fet que “els embornals no donaven l’abast “. Cal recordar que els registres dels pluviòmetres apuntaven que a Alcanar van caure més de 200 litres per metre quadrat.

I bona part d’aquesta aigua va anar a parar a la zona d’Alcanar Platja on té casa Carles Torralba. Un dels vídeos que s’han fet virals les darreres hores és justament seu i evidencia que la situació va ser perillosa. Força. “Davant casa meva, com es pot veure, baixava molta aigua”, relata. Les hores crítiques, entre les cinc i les set del matí de diumenge.

L’aiguat d’Alcanar també afecta el Principat

En el seu cas, l’aigua també va entrar a la residència ,situada a la urbanització de Serramar, prop ja de la Ràpita. Uns 10 centímetres al garatge i també part a la cuina. “Teníem una bomba i l’hem pogut treure”, comenta. La situació, doncs, és similar a la que es va viure fa dos anys. I això és justament el que es lamenta: que, des de llavors, no s’hagi fet cap actuació per evitar la repetició en cas de nous aiguats.

“Obres per millorar la zona i canalitzar no s’ha fet res. I, després, passa el que passa”, apunta Torralba. L’opinió, de fet, és molt similar a l’expressada per molts veïns de la zona en aquestes darreres hores davant ja no només de l’ensurt viscut sinó, també, de la por que es pugui repetir en un futur marcat per fenòmens meteorològics cada cop més extrems a conseqüència del canvi climàtic.

Qui també té casa a Alcanar Platja és la família de Cuca Diumenjó. En aquest cas, però, “ens ha anat de poc”. Per la informació que tenen –no hi eren a l’habitatge aquest cap de setmana- la residència no s’ha vist afectada. Falta saber si l’aigua ha entrat al jardí. “No ens hem pogut apropar encara perquè les carreteres estaven tallades”, apunta. L’ensurt, però, hi és. I l’enuig, també. “Els problemes són els mateixos. No se soluciona res. No s’ha fet res i tampoc es neteja. Quan plou, s’embossa tot. Estem com fa més de 60 anys”, lamentava.

La sensació que queda, doncs, és que ara cal netejar. I esperar que la propera tromba d’aigua trigui a arribar. Amb la consciència que, quan ho faci de nou, si des de les administracions competents no es fa res, novament els tocarà veure danys a les seves propietats.

Etiquetes: