Llarga vida a la cultura

(AMB VÍDEO) Els premis Àgora, que aquest any han reconegut la trajectòria de Jordi Marquet, Maria Pilar Gispert, Xavier Rebés, Fina Font i Roger Casamajor, han reivindicat els valors tradicionals enfront a la immediatesa

Els premiats del Dia de la Cultura, damunt l'escenari. Govern d'Andorra

Jordi Marquet, Maria Pilar Gispert, Xavier Rebés, Fina Font i Roger Casamajor són els noms que s’afegiran a la llista de més de 60 obsequiats amb els premis Àgora Cultural en el marc del Dia de la Cultura, que des de l’any 2001 té un record pels que han deixat la seva empremta dins l’ecosistema artístic andorrà. El secretariat del certamen d’enguany, celebrat al vestíbul del Consell General, ha anat a càrrec del Cineclub de les Valls, amb el seu president, Jesús Galindo, reivindicant la “llarga vida a la música, la literatura, la pintura o el cinema” enfront de la cultura de la immediatesa i el desordre actual.

L’acte, conduït pel periodista Gabriel Fernández, ha arrencat amb el manifest cultural de Jesús Galindo, president del Cineclub de les Valls, l’entitat que aquest 2024 ha estat l’encarregada de gestionar el secretariat dels premis Àgora Cultural. Galindo ha volgut fer un repàs als grans noms del cinema, i ha fet valdre les belles arts davant la cultura d’avui en dia, mes pendent de la immediatesa i no pas dels valors més tradicionals. A continuació, el Cor de rock d’Andorra, sota les ordres dels directors Gil Blasi i Jordi Porta,  ha dut a terme el primer interludi musical amb ‘Shallow’ de la pel·lícula ‘Ha nascut una estrella’ de Lady Gaga i Bradley Cooper.

Maria Pilar Gispert, la presidenta de l'Orfeó Andorrà, rebent el premi a mans del síndic.

El primer premi d’aquest vespre ha estat per la presidenta de l’Orfeó Andorrà, Maria Pilar Gispert i Fernández. El parlament de mèrits ha anat a càrrec d’Òscar Sánchez, que ha destacat la labor del grup que dirigeix Josep Puig des de fa prop de trenta anys, present a la majoria de cloendes dels esdeveniments del país amb obres com Bonica Andorra o l’Andorrana. “Fem el que ens agrada, que és cantar, i si a sobre ens donen un premi, millor que millor”, han estat algunes de les paraules de Gispert en recollir l’obsequi. A continuació, el duo de flauta i clarinet format per Antoni Serra i Clara Vila, de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, han interpretat ‘The Shire’ de ‘Lord of the Rings’ de John Williams.

Xavier Rebés, agraïnt el premi juntament amb Fina Font, que entrega la cònsol menor Olalla Losada.

Xavier Rebés d’Areny-Plandolit i Fina Font Ruano, ‘Titus i Fina’, han rebut el segon trofeu de la tarda. Mitjançant una barreja entre poesia i prosa, Joan Reguant els ha agraït el seu activisme fet des d’organitzacions com el centre cultural, la llibreria, Editorial Andorra, etc. que “han contribuït a facilitar la creació de carreres literàries” i defensar la llengua catalana. “El nostre activisme ha estat per nosaltres un divertiment”, assegurava Rebés, mentre que Font ha remarcat que “la cultura no ens salvarà, però sempre serà un lloc on podrem trobar consol”. Després dels parlaments, la pausa per música de Serra i Vila ha estat aquest cop per interpretar ‘Adagio’, del concert per a clarinet i orquestra en la major, K622 de Mozart, arranjat per Unai Gutiérrez.

Jordi Marquet, emocionat en rebre el premi per la seva trajectòria.

El tercer obsequi ha estat per Jordi Marquet i Mandicó, un personatge clau en el món cultural i gastronòmic andorrà. El seu padrí d’aquest vespre, Miquel Canturri, ha destacat la labor de Marquet en la creació de la CASS, de la Clínica Meritxell, i el fet de ser un dels impulsors de la Cambra del Comerç, Indústria i Serveis, a més d’altres indrets com Caldea. Ben emocionat, l’empresari ha agafat les paraules de Fina Font per assegurar que “la cultura i la ciència són les coses que perduraran enmig de tot aquest desordre”. Seguidament, s’ha fet una representació dels ‘highlights’ de ‘La La Land’ de Justin Hurwitz.

Jordi Casamajor, en nom del seu germà Roger Casamajor, recollint el premi a mans de la subsíndica i el secretariat.

Per acabar, l’últim guardó l’ha rebut un músic i alhora intèrpret andorrà que va més enllà de les fronteres. Tot i no poder assistir a l’acte degut a compromisos laborals, Roger Casamajor ha rebut l’aplaudiment de tots els assistents, que, mitjançant les paraules de Pere Tomàs, han reconegut el seu talent teatral que li va permetre fer el salt a Barcelona amb només 20 anys per combinar el treball, l’estudi, la vida i la música, amb infinitud d’obres, sèries, curtmetratges i representacions que ressonen arreu del món. L’actor ha agraït a Àgora Cultural poder formar part d’aquest esdeveniment mitjançant una videotrucada, i el seu germà Jordi ha estat l’encarregat de recollir el premi.

 

La cloenda ha anat a càrrec de la ministra Mònica Bonell i el síndic general, Carles Ensenyat. La titular de Cultura ha remarcat que es pot contribuir a la cultura des d’àmbits molt diferents. En aquest sentit, Bonell ha destacat valors com el treball, l’excel·lència o la innovació, i ha remarcat la importància de la llei del català, la llengua oficial del país. També el síndic Carles Ensenyat ha posat a disposició de tots ells el Consell General, que amb els seus documents i treballs que s’hi emmagatzemen permet conèixer, des del segle XII fins a l’actualitat, la història d’Andorra, però “també el present i el futur”. Finalment, el Cor de Rock d’Andorra ha delectat al públic altra vegada amb ‘Bohemian Rapsody’ de Freddy Mercury, i l’Himne d’Andorra.

DIA DE LA CULTURA 2024
La ministra de Cultura, Mònica Bonell, durant el seu parlament.
El síndic Carles Ensenyat ha fet el discurs de cloenda.
L'acte ha estat conduït pel periodista de RTVA, Gabriel Fernández.
El Cor de Rock, interpretant 'Shallow' de Lady Gaga i Bradley Cooper.
Premiats i el Cor de Rock, cantant l'Himne d'Andorra.