Clemens Riera va morir l’any 1955 però un any abans havia fet testament a Barcelona. Sense hereus, va instituir com a marmessors Pepito Pol Roca i Manuel Cairat i Ribot. A la clàusula segona del document consta que han d’aplicar les rendes i els productes líquids dels seus béns a les famílies necessitades de Sant Julià de Lòria. En el document, redactat en castellà, es deixa ben clar que no es poden vendre ni hipotecar els béns.
A finals dels anys seixanta es van vendre unes parcel·les a la Margineda per valor de 600.000 pessetes. Fonts del comú asseguren que en alguns dels terrenys s’hi van construir edificis però no saben on han anat els ingressos. Les mateixes fonts afirmen que es van assabentar de la situació a finals de l’any 2018 i que hi van començar a posar fil a l’agulla a principis d’aquest any.
El primer pas va ser intentar localitzar els marmessors actuals. En el cas de Pepito Pol, la seva successora va ser la filla, Rosa Maria Pol que es va casar amb Amadeu Piqueras. Morts tots dos, el marmessor va ser el fill de la parella, Amadeu Piqueras Pol. Aquest, però, està fora d’Andorra i només va tornar al país per al funeral de la mare, propietària de l’hotel Pol de Sant Julià de Lòria. La marxa del fill va fer que l’establiment acumules un reguitzell de deutes fins que es va desbloquejar la situació i va ser adquirit per Crèdit Andorrà, primer i per la família Cachafeiro després.
L’altre marmessor és l'excònsol menor de Sant Julià de Lòria Josep Maria Cairat Vila, fill petit de Manuel Cairat i Ribot, i amb qui va negociar la Germandat de Sant Sebastià per llogar el local que actualment acull la sala de vetlles de la parròquia i que forma part de l’herència de Clemens Riera. El tracte es va tancar al preu simbòlic d’un euro cada any. Des del comú afirmen que han intentat contactar amb Cairat per carta però que encara no ha contestat. Tot apunta a que el tema pot acabar a la Batllia perquè el comú pugui exercir com a representant testamentari.
Comentaris