Des del 2017, amb la celebració de la biennal Land Art, una imatge es va fer icònica a la part alta d’Escaldes-Engordany. Es tracta del conseller general que el dissenyador Pere Moles va situar a la façana de la fàbrica de la llana. Inicialment, havia de ser una obra efímera però, finalment, s’ha quedat allà. I ara, s’ha traslladat a les xarxes amb un doble objectiu: reconèixer la tasca dels treballadors que presten serveis essencials i que continuen al peu del canó des de l’esclat de la crisi del coronavirus, per una banda, i reclamar a la gent que segueixi les directrius, per l’altra. El seu èxit ha estat enorme.
Així ho reconeix el mateix Moles. “No m’esperava que tingués la repercussió que ha tingut”, indica, tot apuntant que “ho vaig fer com disparo moltes piulades al llarg de la setmana”. La inspiració va ser, justament, la figura del conseller general pintat a la façana escaldenca, que ja era una mena d’homenatge a l’Oncle Sam americà. “Ja el primer dia de confinament, amb la primera roda de premsa del cap de Govern, vaig escoltar la frase que calia fer-ho per Andorra. Vaig canviar el disseny i els colors i el vaig compartir”, explica.
La idea era “col·laborar i arribar a tothom perquè es quedessin a casa”. Aquella figura que en el seu dia demana a la gent que s’apropés a la cultura, canviava el missatge. L’acollida va ser molt bona i això l’ha animat a fer més dissenys, sempre amb la mateixa base. “A mi m’ha servit per distreure’m però també per animar-me”, afirma. I s’ha convertit en un “homenatge a la ciutadania”. En especial, als que estan “a primera línia”.
Sanitaris, farmacèutics, bombers, policies, caixeres de supermecat o repartidors han protagonitzat ja les seves imatges
Fins ara, ja acumula 11 o 12 dissenys diferents. Alguns, amb el mateix conseller aprofitant frases pronunciades pel cap de Govern en els seus discursos o pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, com ara “el virus no té cames”. D’altres, representant els treballadors que estan en marxa en aquesta emergència, començant pels sanitaris però passant també per bombers, policies, agents de circulació, repartidors o caixeres de supermercat. Cadascú d’ells amb un missatge. “Hi ha de meus i hi ha de gent que m’ha fet el suggeriment sigui en públic o per privat”, comenta.
De fet, una de les coses que més l’han sorprès és la gran interacció que s’ha generat amb altres usuaris de les xarxes. “He demanat a la gent que em digui qui havia de ser el proper a sortir”, avança. I deixa clar que, d’idees per als propers dies, no li falten. “Tinc una llista de possibles accions, com ara periodistes, conductors d’ambulància o qui fa mascaretes”, avança.
A més, Moles no descarta que, més enllà de compartir-les a internet, les il·lustracions puguin servir per a alguna cosa més, com ara una acció benèfica. De propostes en té. “Algú m’ha dit que es podria imprimir i posar a les marquesines i algú altre que fem una subhasta i els diners que es recaptin que vagin a la lluita contra el coronavirus”, revela. I es pregunta, “per què no?”. Per ara, diu, “estem creant una col·lecció amb una estètica de color i pop art, molt andorrana i nostra”. I, a banda, ja “ha servit una mica per trencar el malestar i donar-li color a tot plegat”.
El dissenyador té clar que té idees per a més dies, però tampoc amaga que li agradaria no hagués de fer gaires més. De fet, té clar quin seria el que li faria més il·lusió compartir: “m’agradaria poder fer un en el qual el missatge sigui ‘tots a fora’”.
Comentaris (2)