El procés va començar amb la compra a l'Associació de pastors de la roja del Rosselló de 80 xaies i cinc mascles de raça roja. Cada xaia reproductora té un preu de 120 euros i es va dur a terme una campanya de micromecenatge.
L'objectiu, a banda de recuperar la raça, és per Jordi Juanola del Mas La Capallera, substituir les 600 ovelles que té actualment per les roges o andorranes. Segons expliquen el Jordi i la Núria per correu electrònic, "l'origen de l'ovella roja sembla que ve del Rosselló, on al segle XVIII van encreuar la raça lacaune (originària d'Occitània i amb la que actualment es fa el formatge Roquefort) amb la barberine, una ovella roja originària del nord d'Àfrica. L'encreuement aprotava característiques productives molt interessants de la lacaune i una elevada rusticitat de la raça barberine".
A les zones de Lleida i de la Catalunya central, es va expandir a partir dels ramats del país
A Andorra va tenir una gran presència, fins el punt que a zones de Lleida i de la Catalunya central, la roja es va expandir a partir dels ramats del país. "Per això a Girona es coneix com a roja del Rosselló i cap a les comarques més occidentals o centrals es coneix com a andorrana. A la zona de Girona, per proximitat, segurament la raça va entrar directament pel Vallespir", recorden el Jordi i la Núria.
Aquesta raça, tot i no estar reconeguda per l'administració al vessant sud del Pirineu, havia estat ben present per aquestes contrades i forma part del seu patrimoni històric i cultural. Les roges són unes grans caminadores, rústiques i de bona producció lletera. A més, els xais presenten un creixement més lent i infiltren més greix a la canal, motiu pel qual la carn esdevé més gustosa.
Comentaris