Ha estat el primer ple de la història que ha permès la intervenció telemàtica dels parlamentaris. Ho han fet la socialdemòcrata Judith Salazar -per votar- i el liberal Marc Magallón, que també ha intervingut en un dels punts de l’ordre del dia. Tots dos es troben confinats al domicili i han pogut inaugurar el nou sistema que permetrà participar a distància els consellers generals en casos excepcionals. De fet, la votació s’ha fet a mà alçada, ja que els dos parlamentaris no podien accedir als botons habituals.
El parlamentari massanenc ha retret als socialdemòcrates que, poc després de la reunió sobre els ERTO es filtressin detalls de la negociació i els ha donat a entendre que, si és per ell, poc treball conjunt d’aquest estil hi haurà en el futur
I des de casa han pogut seguir l’enuig mostrat per Naudi. La seva intervenció era per defensar el projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu, presentat pel Govern, i esmenat en la seva totalitat pel grup socialdemòcrata, que també presentava un text alternatiu, però no s’ha estat de llançar una crítica, dura, al PS. Lamentava especialment que, al seu entendre, la formació socialdemòcrata havia trencat la confidencialitat acordada en les reunions per intentar consensuar un text sobre la pròrroga dels ERTO a partir del gener. Els acusava d’haver filtrat part de la informació a la premsa incorporant també “una llista de reis” d’altres mesures per al teixit empresarial.
Naudi ha evidenciat que estava enfadat. “Si el primer dia que es treballa així, se surt a la premsa al cap de pocs minuts, es perd la confiança”, ha comentat, per després assegurar que “jo la tinc més llarga”, aclarint que es referia a la llista de possibles ajuts als empresaris. També ha deixat clar que, si és per ell, poc treball conjunt es farà amb el PS. “Ja es poden acostumar a fer esmenes a la totalitat”, ha indicat.
L’atac, però, no ha tingut resposta des de la bancada socialdemòcrata. La formació ha preferit no entrar al drap. Ha preferit centrar el debat en la defensa del seu text davant de les crítiques del Govern i la majoria, que s’han centrat en diferents aspectes. El primer, la pròrroga dels contractes que finalitzin l’any vinent. El PS volia que es fixés, si així ho demanava el llogater, que pogués ser dels anys pels quals es va tancar l’acord. És a dir, en alguns casos fins a cinc anys. “Podrem estabilitzar el mercat i guanyar temps per mesures a mitjà i llarg termini”, ha defensat Carles Sánchez. En canvi des de la majoria han destacat que podria provocar que els propietaris no posin els pisos al mercat. Per al ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, es tracta “d’una intromissió excessiva que no respon a la flexibilitat que necessita el mercat”.
Majoria i PS han evidenciat les diferències existents en matèria d’habitatge, ja que des del tripartit consideren que les propostes socialdemòcrates poden afectar l’oferta
Un altre punt de discrepància ha estat el registre de contractes del lloguer. Pel PS cal impulsar-ho com més aviat millor. Pel Govern i la majoria, és més adient regular-lo a la llei de l’Institut de l’Habitatge, aprovada tot just aquest dimecres per l’executiu. A més, entenen que la fórmula socialdemòcrata, que preveu sancions per qui no faci la inscripció, és poc adequada.
On tampoc hi ha hagut acord és en la proposta d’incrementar el salari mínim i les pensions. El PS entén que cal assolir ja el 2022 el 60% del sou mitjà. “La seva millora substancial permet el manteniment del poder adquisitiu de la majoria social, permetent alhora un augment del consum d’aquesta majoria”, ha comentat Sánchez. La majoria, en canvi, es referma en el seu full de ruta, que preveu fer-ho escalonadament fins al 2023. “Hem de millorar la capacitat econòmica de les persones vulnerables però de forma ponderable i sostenible. Anar més enllà amb el salari seria un cop dur per les microempreses del nostre país, que ja han d’assumir costos extres pel moment actual”, ha argumentat, des del seu domicili, Marc Magallón.
Com era previsible, els vots dels tres grups de la majoria, als quals s’han sumat els de Terceravia+Unió Laurediana, que ha retret al PS un text alternatiu “molt intervencionista”, han servit per refusar l’esmena a la totalitat i la llei socialdemòcrata. El projecte legislatiu de Govern, doncs, segueix el seu tràmit, ara amb el treball del mateix, i de les propostes de modificació presentades, en comissió.