La instructora considera que ara és un bon moment per donar un impuls processal. Però, abans, vol que els querellats estiguin plenament integrats en el cas. Per això a mitjan maig va decidir passar a comunicar als implicats, als possibles promotors-autors dels delictes -coaccions, extorsions, amenaces, falsedat documental, intimidació a òrgans institucionals andorrans…- la querella formal i tot allò de què se’ls acusa.
Des del dia que formalment se’ls notifiqui tota la documentació -pas que s’ha de fer des d’Espanya en compliment de la cooperació judicial que hi ha entre els dos estats i en virtut de la CRI dictada per la batlle- Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, Cristóbal Montoro, Franciisco Martínez, Ignacio Cosidó, Eugenio Pino i Bonifacio Díez tindran quinze dies per designar un advocat que pugui exercir al Principat. Passat el termini, se’ls en posarà un d’ofici a aquells que no hagin designat.
L’IDHA va interessar al seu dia que s’interrogués Toni Martí, Jordi Cinca, Jordi Alcobé, Gilbert Saboya, Xavier Espot, Toni Riberaygua, Maria Cosán, Carles Fiñana i Carles Salvadó
La batlle instructora pretén que els querellats, donada la gravetat d’allò de què se’ls acusa, puguin estar representats en la presa de declaracions que es promogui. El primer instructor, Manuel Santolària, va escoltar com a testimoni estant empresonat el controvertit comissari jubilat José Manuel Villarejo. També com a testimoni va declarar l’ex-directora general de l’INAF Maria Cosan. I com a querellat l’únic que ha prestat declaració és el no menys controvertit Marcelino Martín Blas, l’home del Villamagna, el comissari que hauria acudit a l’hotel madrileny per tal de perfeccionar les amenaces als directius de BPA.
En principi, però, hi ha molts altres testimonis pendents de ser interrogats. De fet, la llista és notable des que l’Institut de Drets Humans (IDHA) i el col·lectiu de juristes catalans Drets va ampliar la querella inicialment interposada considerant que de les primeres declaracions efectuades s’entenia que tot plegat anava molt més enllà dels comandaments ‘de terreny’ de la ‘policia patriòtica’. D’aquí que la querella s’ampliés contra Rajoy, Fernández Díaz i companyia. De fet, va ser arran d’aquesta ampliació de querella que hi va haver el canvi d’instructor.
El primer batlle que investigava el cas va considerar que davant la rellevància que agafava la cosa i les connotacions internacionals de primer nivell que assolia, calia que la instrucció la dugués a terme una Batllia especialitzada. D’aquesta manera el cas va saltar a l’oficina judicial que dirigeix Stéphanie Garcia. Caldrà veure la batlle quins testimonis realment vol escoltar. L’IDHA va sol·licitar que s’interrogués l’ex-cap de Govern Toni Martí i els ex-ministres Jordi Cinca, Jordi Alcobé, Gilbert Saboya i Toni Riberaygua.
A aquest darrer se’l cita, entre altres coses, pel fet d’haver participat a una reunió ‘secreta’ en un hotel de Soldeu en què també hi van participar, com a mínim, el ja esmentat Toni Martí i qui llavors era secretari d’Estat de Comerç espanyol Jaime García-Legaz. A la llista de testimonis sol·licitats també hi ha l’actual cap de Govern, Xavier Espot, en tan què titular d’Interior quan va esclatar el ‘cas BPA’. Se sol·licita, a més, que es torni a interrogar Maria Cosán i que s’escolti en seu judicial el cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, i qui va ser un dels administradors de BPA designats per l’INAF, Carles Salvadó.
El treball de la batlle, aparentment, és de formigueta. I gens evident. Les pressions van i vénen i tornen a anar i tornen a venir.
Comentaris (4)