L’honor d’un Fiter i Rossell en femení i andorrà

Gairebé un any després de rebre el Premi Fiter i Rossell, aquest vespre l’escriptora Cristina Canut ha presentat la seva novel·la ‘Aleteig’

Presentació de la novel·la 'Alateig', guanyadora del Premi Fiter i Rossell.

Gairebé un any després d’haver guanyat el Premi Fiter i Rossell, aquest vespre l’escriptora Cristina Canut ha presentat la seva novel·la ‘Aleteig’, una història que des d’un punt de vista femení explica el procés que segueix la protagonista fins a recuperar l’esperança i el seu ser més profund. Canut ha assegurat que aquest reconeixement “és un honor haver-lo guanyat sent dona i sent d’aquí, perquè la majoria de vegades guanya gent de fora”, manifesta, tot fent incís en el fet que quan va guanyar el premi ella no li va fer la sensació que tothom estigués content amb el fet que hagués guanyat una dona andorrana.

De fet, la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, qui també estava present a la presentació, ha apuntat que al llarg dels trenta anys dels premis Fiter i Rossell és la cinquena andorrana en guanyar-la i la segona dona a fer-ho. Un fet, que Canut espera que serveixi d’inspiració a més andorrans i sobretot a més dones a presentar-se a aquestes oportunitats. “És bo per Andorra que es facin premis i concursos així i perquè a la gent que li agrada escriure cantar, dibuixar, puguin mostrar allò que li agrada fer i que vegi que a la gent d’aquí també se’ns pot valorar”, ha apuntat just abans de presentar ‘Aleteig’ davant dels assistents a la llibreria la Trenca.

Escrivia per ella mateixa i ‘Aleteig’ era una cosa que tenia guardada en un calaix i molt pròxima al seu cor: “Era molt meva, em va costar molt entregar-la a Fiter Rossell”

Dos anys i mig per escriure-la, i un procés molt íntim i personal que va dur a terme durant la pandèmia. Tot i que l’escriptura no és la seva principal ocupació, Canut porta uns deu anys escrivint com a ‘hobby’, però, tot i això, mai s’havia plantejat publicar res. Escrivia per ella mateixa i ‘Aleteig’ era una cosa que tenia guardada en un calaix i molt pròxima al seu cor: “Era molt meva, em va costar molt entregar-la a Fiter Rossell”, explica tot fent broma amb què gairebé no veu la llum.

La novel·la explica la història de la Clara, una dona que després de lluitar contra una malaltia greu es comença a trobar a si mateixa de nou i comença a tornar a tenir projectes i a recuperar l’esperança, gràcies a fer una mirada al passat i recordar la persona que havia estat anys enrere. Una història de ficció que va rebre el reconeixement dels premis Fiter i Rossell.

El món de l’escriptura no acaba aquí per Canut, que explica que està escrivint una tercera novel·la que també estarà ambientada a Andorra, però que no creu que vegi la llum, explicava, mentre algun dels assistents li comentava que era molt seguidora i que la publiqués.

Finalment, Bonell ha manifestat la voluntat de continuar donant suport als escriptors del país presentant les propostes a fires, i ha avançat que en aquest sentit s’està estudiant poder a anar a una fira a Guadalajara, a Mèxic. La ministra també ha posat en valor els Fiter i Rossell apuntant que són els premis amb més participants i animant la gent a unir-s’hi.

Etiquetes: