Que la jornada seria llarga ha quedat evidenciada en el primer debat del dia. Abans de votar la totalitat de la llei òmnibus s’han de discutir -en nou agrupacions- les reserves d’esmena presentades per PS i Concòrdia i el vot particular elevat pel conseller no adscrit Víctor Pintos. Doncs només pel primer grup, la discussió s’ha allargat més d’una hora. Des del grup socialdemòcrata, Pere Baró defensava que s’havia de definir els conceptes de “preu assequible” i de “gran tenidor” i, a més, forçar que només s’autoritzessin promocions immobiliàries estrangeres si eren per destinar-les íntegrament a lloguer a un cost raonable.
El debat ha permès veure els tres blocs ben definits. Un, la majoria i Govern, els únics que defensen la llei. Els altres, l’oposició, en dues faccions. No donaran suport a la llei, però amb motivacions ben diferents. I això s’ha notat en les diferents intervencions. De fet, Baró ha hagut d’afrontar els atacs tant de Demòcrates com de Liberals com d’Andorra Endavant. I gairebé es podria dir que els d’aquesta darrera formació han estat més forts que no els de la majoria.
El debat ha tingut moments d’atacs durs, com el protagonitzat entre PS i Andorra Endavant; Montaner ha acusat els socialdemòcrates de voler “governar sense tenir conceptes d’economia” mentre que Baró ha celebrat que es treguin “les caretes” ja que “nosaltres no defensem els inversors estrangers, sinó la ciutadania que no pot tenir un pis”
I és que la seva líder, Carine Montaner, ha acusat el PS de “voler governar sense tenir conceptes d’economia” tot defensant que “amb les seves propostes no vindrà cap inversor”. Fins i tot, ha atacat directament Baró tot assegurant que davant una pregunta formulada en comissió no va saber què respondre perquè no sabia res d’economia. Per la seva banda, Pintos ha apuntat que la reserva d’esmena era “utòpica, irreal, una fantasia” i, per tant, “feta de cara a la galeria, per acontentar els seus adeptes”. A més, ha insistit que els inversors han de tenir llibertat pels seus projectes i que el lloguer assequible “han de ser responsabilitat únicament dels poders públics o sorgir via col·laboració publicoprivada”.
Vista la direcció del debat, Baró ha volgut celebrar que “serveixi per treure caretes i màscares d’uns i altres”. En aquest sentit, ha apuntat que “nosaltres no defensem els inversors estrangers sinó la ciutadania que no pot tenir un pis i avui ha quedat clar”. Per tant, ha respost AE i Liberals, al mateix temps que també discutia amb Demòcrates. A aquesta formació, vista la negativa a incloure a la legislació el concepte de “gran tenidor” els ha demanat si era per “no enfadar els seus votants”.
L’únic partit que ha donat suport al PS ha estat Concòrdia, que en aquest debat ha mostrat un perfil relativament baix. Això sí, el seu president, Cerni Escalé, sí que ha defensat, davant les crítiques rebudes per la proposta socialdemòcrata que aquesta “té sentit”. Així, ha apuntat que “si totes les inversions estrangeres siguin a preu assequible i si no els surt a compte hi haurà menys pressió i més protecció del medi natural del país”.
Davant l’enfrontament entre les quatre forces de l’oposició, el president del grup demòcrata, Jordi Jordana, ha aprofitat per treure pit de la “centralitat” de la seva formació. Un exemple l’ha volgut posar amb el canvi introduït en comissió, que obligarà que qualsevol promoció immobiliària amb inversió estrangera hagi de destinar un 50% del total de pisos a lloguer a preu assequible. “Això satisfà les dues parts: creix l’oferta i una part va destinada a preu assequible”, ha defensat.
La sorpresa del matí, almenys per part de l’oposició, ha estat l’existència d’un document, el ‘Pla per al dret a l’habitatge’ que, segons la consellera ‘taronja’ Meritxell López guia ara la política de Govern. Segons la parlamentària, s’havia compartit amb tota la cambra. Els grups de l’oposició han expressat que no el tenien. “Si fos així, segurament alguna de les esmenes que hem presentat hauria tingut un sentit diferent”, ha apuntat des del PS Susanna Vela.
VALENTIA O NO?
Entre les reserves d’esmena també hi havia les que apostaven per endurir els recàrrecs fiscals en el cas de les operacions immobiliàries que tinguessin caràcter especulatiu -és a dir, que passi poc temps entre la compra i la posterior venda-. Totes elles han estat refusades per Demòcrates, que ha defensat “la valentia” de la llei. Una afirmació que, però, ha estat posada en dubte des del PS. “Vostès realment pensen que han estat valents amb aquesta llei?”, ha demanat Baró. Davant la reafirmació feta pels ‘taronja’, els ha volgut recordar que “a dos quarts de vuit hi ha convocada aquí davant una concentració”.
Des de Concòrdia, per la seva banda, Pol Bartolomé s’ha enganxat més amb el ministre de Finances, Ramon Lladós. “Per combatre l’especulació, cal ser més ambiciós”, ha afirmat. A la vegada, ha volgut fer una reflexió més global sobre tota la problemàtica de l’habitatge: “El problema de tot plegat és que motles de les decisions que estem prenent no acaben de funcionar. La gent té ara més problemes per accedir a un habitatge que no pas fa dos anys. Potser hem de canviar l’òptica”.
Comentaris (19)