La guerra en primera persona

L’escriptor andorrà David Castillo ha presentat aquest vespre el seu nou llibre ‘La vida en temps de guerra’, un recull de vint-i-cinc entrevistes a diversos testimonis del conflicte entre Rússia i Ucraïna

“Cada dia ens queixem d’una barbaritat de coses que són absolutes ximpleries”, ha estat un dels aprenentatges que ha experimentat David Castillo mentre dotava de sentit el seu nou llibre anomenat ‘La vida en temps de guerra’, que tracta sobre vint-i-cinc històries personals sorgides arran del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna. L’escriptor andorrà ha presentat aquest vespre el seu treball a l’FNAC d’Andorra la Vella davant una gran afluència de la comunitat ucraïnesa que resideix al Principat, i que ha compartit molts dels seus coneixements adquirits durant aquest procés.

‘La vida en temps de guerra’ és un recull d’entrevistes personals sorgit de la necessitat que totes les persones involucrades en el conflicte entre Rússia i Ucraïna poguessin parlar de la seva realitat. Sovint Castillo es trobava que molta gent explicava el conflicte “sense ser-hi dins” i no entenia que es poguessin donar versions tant distants des dels dos bàndols. Per això l’autor es va decantar per canviar la novel·la negra per un recull d’entrevistes personals que pogués reflectir el testimoni directe del que és una guerra en primera persona.

La conductora de l’acte de presentació, la politòloga Judith Pallarès, ha volgut posat en valor la valentia dels entrevistats, ja que la majoria d’ells no van posar-hi problemes: “Molta de la gent que hi participa té amics i companys que volen parlar”, explica Castillo, que ha pogut realitzar una seixantena d’entrevistes, un any de feina amb l’ajuda d’un traductor, tot i que només se n’han traduït les vint-i-cinc que consten dins el llibre. “Testimonis com aquests són vitals per iniciar qualsevol procés jurídic en dret internacional”, destaca Pallarès, que en el seu moment havia format part de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, afirmant que el material “és molt valuós pel moment actual i pel futur”. 

Castillo també ha explicat que també va contactar amb el costat rus, tot i que la majoria “no entenien per què havien de donar una entrevista” o simplement no creien en el fonament del llibre. Però la problemàtica més gran ha tingut a veure amb la por a les possibles represàlies per parlar. “Aquí ho escolten tot”, s’han defensat algunes de les persones sol·licitades. La vida és de les poques coses que els queden per cuidar, ja que, en molts casos,  “se’ls han emportat els records, la possibilitat de tenir fills, la mateixa família” entre d'altres.

L’escriptor també analitza la visió actual dels habitants ucraïnesos que segueixen al país. La sensació d’irrealitat, la desaparició dels sentiments i el fet d’estar vivint en una pel·lícula de terror són algunes de les qüestions a les quals s’han hagut d’adaptar i sobreviure els ciutadans que es mantenen en territori de guerra. Altres han fugit corrents del país i han quedat sorpresos per l’acollida de gran part de la comunitat europea. I un altre grup nombrós d’exiliats assegura que vol tornar-hi sota la màxima de “no lluito pel país, lluito per venjar la meva família”.

Entre els qui s’hi han aplegat, l’acte ha comptat amb la presència del cònsol honorari d’Ucraïna, Toni Zorzano, que també ha estat d’ajuda per a recollir dades, i alguns dels testimonis entrevistats que habiten al Principat. Tots ells s’han interessat per una de les entrevistes més valuoses del llibre, la del president d’Ucraïna Volodímir Zelenski, amb qui Castillo va conversar durant més de vint minuts. “Pot ser que ho tingui més fàcil per emmascarar la realitat, però vaig veure un home sincer i compromès”, conclou l’escriptor, emplaçant a què tothom que es faci amb els seus exemplars puguin compartir-lo. Acabades les presentacions, s’ha fet una representació musical pròpia dels països de l’est.

Comentaris (1)

Trending