Google Loves Andorra

El gegant tecnològic signa un acord marc sense terminis ni cap cost per accelerar la digitalització tant del sector públic com del privat del país i facilitar la implementació d’un núvol sobirà 

Per amor a Andorra. I perquè “Andorra és un referent creixent en modernització i digitalització”. Google i Andorra Digital (i la secretaria d’Estat de Transformació Digital de retruc) han signat un conveni marc sense terminis ni costos associats. O així ho ha dit el secretari d’Estat Marc Rossell i ho ha vingut a confirmar la cap de relacions institucionals de Google Cloud Ibèria, María Álvarez. Tot perquè Andorra pugui impulsar definitivament la seva digitalització. Pública i privada. I en l’horitzó, la possible implementació d’un núvol sobirà per a Andorra.

“La col·laboració entre Google i el Govern d’Andorra no ve d’avui mateix si no que al novembre passat Google ja va accedir a obrir les portes de Google Pay”, ha indicat Rossell, que ha afirmat que “s’ha cregut convenient intensificar” la relació i crear una mena de paraigua que pugui aixoplugar solucions de diferent naturalesa tant per a l’administració com per a les empreses. Formació, intel·ligència artificial (IA), ciberseguretat i infraestructures de ‘cloud’ són alguns dels aspectes que s’inclouen en aquest marc que Álvarez ha assegurat que Google té a mansalva.

Per a la multinacional tecnològica, “Andorra és un referent creixent en modernització i digitalització”. Per a Andorra el pacte suposa “accelerar tots els aspectes, trobar solucions de país. Hem de veure aquest acord com un accelerador”

A nivell global, Andorra amb una entesa com aquesta el que pretén és “enfortir els proveïdors del país i enfortir els serveis que ofereixen”. “Sobretot que aquests proveïdors locals puguin oferir serveis a tercers”, ha destacat Marc Rossell, que ha deixat clar que les vies que contempla l’acord de col·laboració són nombroses. El director d’Andorra Digital, David Vicente, ha parlat d’“identificar oportunitat” i de mirar d’aconseguir tots els avantatges que es pugui tot treballant amb Google i sense “perdre la mirada en relació amb la IA”. Vicente, com ja havia fet Rossell, ha destacat la pota formativa que ofereix el gegant tecnològic. “Volem intentar fer arribar aquest coneixement” i “particularment encarar la reducció d’un dels grans problemes que és l’escletxa digital. Pretenem minimitzar aquesta escletxa digital en benefici de la ciutadania”.

Efectivament, la relació amb Google “persegueix avançar, ajudar, innovar” en paraules de María Álvarez, que ha tingut paraules molt elogioses d’Andorra. Per Rossell, l’acord ha de permetre “accelerar tots els aspectes, trobar solucions de país. Hem de veure aquest acord com un accelerador”. N’han de treure profit l’administració, les empreses i els ciutadans del país. I Google? Una companyia com aquesta quin benefici en treu. 

La responsable de relacions institucionals de Google Cloud Ibèria ha parlat de “projectes”, de “productivitat”, de “proves concepte”. Però ha refutat que la multinacional tecnològica pretengui convertir Andorra en un laboratori, en un banc de proves. Que vingui a fer proves pilot al Principat per implementar després en altres entorns. Res de tot això. Més encara, el director d’Andorra Digital ha vingut a dir, més menys, que seran els empresaris del país, l’administració, els qui demanaran eines a Google “per transformar molt més ràpid” allò que escaigui i contribuir a una “major digitalització”.

IMG 1932
Moment de la firma del conveni per part de David Vicente i María Álvarez.

En fi, que ja hi ha moltes empreses del país que treballen amb Google. I que convertir el gegant tecnològic en ‘partner’ del país és punt més. Un puntàs, fins i tot. Per a Google, si no factura, si no fa proves, si no fa res… doncs és política de màrqueting. I entre els uns i els altres, s’avaluaran, per exemple, “les possibilitats d’implementació d’un núvol sobirà per Andorra”, ha dit  Álvarez. I què vol dir això? Ho ha mirat d’explicar Vicente amb el beneplàcit inicial de Rossell, que ha indicat que el núvol “és una necessitat de país, cada cop les necessitats tecnològiques van més al núvol”.

Disposar d’un núvol sobirà és poc menys que gaudir d’independència -d’una certa independència entesa com a sobirania, vaja- tecnològica. “És una acció que nosaltres tenim en el full de ruta”, en fi, que és posar les bases per complir amb una de les promeses electorals demòcrates. Disposar d’un núvol, ara sí parla Vicente, significa que “la gestió de les dades és sobirana al marge d’on estigui la ubicació física” del núvol mateix. Garanteix preservar, assegurar, que “la privadesa és gestionada pel propi país”. Un empresari tindrà la seguretat que “les seves dades estan custodiades pel seu país”.

I si fa falta, és clar, Google hi farà del costat. Per amor a Andorra. És un GLA: Google Loves Andorra. 

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending