Amb els canvis circulatoris d’Escaldes-Engordany, els autobusos de les línies L2, L3 i L4, van haver de modificar el seu recorregut lleugerament i en lloc de continuar recte per l’avinguda de les Escoles, es va decidir que baixessin pel carrer Josep Viladomat (abans de pujada). Si ve és cert que el servei de circulació hi va posar unes balles i va informar que estava prohibit parar-hi, hi ha conductors que hi estacionen igualment impedint que quan l’autobús vagi a fer el gir per continuar amb la seva ruta, pugui fer-ho. En aquest moment comencen a sonar els clàxons. El del conductor de l’autobús, els dels conductors del darrere… un festival de cops de sons que finalitzen una vegada el propietari del vehicle apareix corrent i retira el cotxe. Segons expliquen des del comú, els agents de circulació estan atents d’aquesta problemàtica i quan veuen que hi ha un cotxe mal aturat el retiren, però, tot i això, els vehicles i el bus han d’esperar una estona fins que la circulació torna a fluir.

Des de Cooplasa -que tenen la concessió de les línies L2, L3, L4- exposen que efectivament és així, els vehicles mal estacionats són una de les principals dificultats que es troben els seus conductors, i en especial, en aquest punt de la parròquia d’Escaldes-Engordany en el qual “s’ha creat un tap bastant complicat i és un punt bastant conflictiu”. Encara que els agents vagin de pressa o que el conductor corri a moure el vehicle, només en qüestió d’uns minuts es genera un col·lapse important, ja que l’avinguda de les Escoles, enllaça amb l’avinguda del Pessebre, que alhora enllaça amb l’avinguda Copríncep de Gaulle, el tram final de l’avinguda Carlemany i l’avinguda del Pont de la Tosca, provocant un gran tap. De fet, des de la concessionària expliquen que alguna vegada de les que hi ha hagut un vehicle mal estacionat i que s’havia de retirar amb una grua, des del servei de circulació els han autoritzat tirar recte per l’avinguda (seguint el recorregut que feien abans dels canvis) perquè la circulació pugui continuar.

Això suposa un altre problema perquè si segueixen recte deixen la parada del carrer Josep Viladomat sense atendre. En definitiva, un caos que es podria millorar si simplement els propietaris dels vehicles fossin més responsables i solidaris amb la resta d’usuaris de la carretera i no s’aturessin allà on no es pot. Aquest, però, és només un dels “punts negres” de circulació que es troben els conductors del transport públic.
PUNTS NEGRES
Fonts consultades de Coopalsa expliquen que un dels punts més crítics que es troben a Andorra és a la carretera de Racons, a l’entrada sud de Canillo, ja que “és complicada perquè té molt pendent” i alhora perquè enganxa amb el trànsit que hi ha tant a Encamp com a Canillo. En el cas de la línia de bus L6, els conductors es troben amb dificultats per fer la rotonda del Centre Esportiu d’Ordino perquè “és molt petita i han de fer molta maniobra”. Pel que fa a l’L5, que va en direcció a Arinsal, exposen que també és una zona conflictiva, ja que sobretot a la part alta i durant l’hivern “la carretera es neteja poc i té molt de gel”. En aquestes dues línies, també es troben la gran saturació de trànsit que hi ha a la parròquia de la Massana a les tardes i que fa que tant la línia L5 com l’L6 tinguin retards.
Un altre dels punts conflictius per Coopalsa és la rotonda de la Dama de Gel, que a més de ser una zona on se satura el trànsit, “té un pas bastant estret per allà al vial, i els autobusos grans han de passar per sobre de la vorera”. I finalment, s’arriba al carrer Prat de la Creu, segurament el lloc on s’originen els primers retards dels serveis de transport públic. Una zona on durant el matí no paren de passar cotxes i on a les tardes els cotxes sembla que estiguin enmig d’un trajecte interminable.

Els retards, provocats pel trànsit, és la principal queixa que reben les concessionàries del país, però realment els conductors no poden fer-hi gaire cosa perquè els cotxes que hi ha a la carretera són els que hi ha. Expliquen que en èpoques de temporada alta o durant les festes de Nadal alguns dies “ha estat un autèntic drama intentar mantenir la freqüència perquè s’acumulaven els retards” i que en alguna ocasió dos autocars de la mateixa línia arribaven alhora a la parada perquè mentre el primer recollia a la gent i es quedava atrapat al trànsit, l’altre l’atrapava.
En el cas de la línia L1, la zona conflictiva és des de Pyrénées fins a l’Hotel President, ja que és un tram molt estret i sovint hi paren cotxes al costat impedint el pas de l’autobús
Un problema pel qual des d’Autocars Nadal, que tenen la concessió de les línies L1 i Bus Exprés, tenen una solució. Almenys a curt-mitjà termini: el carril bus. No és la primera vegada que des de la concessionària ho mostren com una de les opcions per millorar el trànsit, de fet, ho veuen com l’única opció viable per agilitzar la situació mentre no arriba el projecte del tramvia. En el seu cas, les dificultats que tenen també són els cotxes que aparquen en zones on no es pot i en especial a les parades d’autobús. El director general d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, recorda que és una qüestió amb la qual insisteixen molt perquè per un tema de seguretat tenen l’obligació de deixar i recollir els usuaris a la parada.
L’altre gran problema que tenen és que l’L1 passa per carrers que són bastant estrets: “La zona més conflictiva per l’autobús és des de Pyrénées fins a l’Hotel President, ja que és un tram molt estret i molt sovint paren cotxes amb els quatre intermitents al costat impendint passar el vehicle”, detalla Gabriel. Així mateix, els conductors de l’L1 també tenen problemes de trànsit, sobretot els diumenges a la tarda, puix la línea arriba fins a l’Epizen i si la cua per sortir del país és llarga, també es produeixen retards.
En definitiva, una situació de trànsit i dificultats circulatòries que si de normal suposen una gran molèstia per als conductors particulars, es converteix en un autèntic malson quan parlem de transport públic. Els autobusos, que poden arribar a transportar fins a 50 o 70 passatgers, s’enfronten a un escenari ple de dificultats i obstacles, des dels vehicles mal estacionats fins a la saturació constant de les vies que provoquen no només retards diaris, sinó també una evident pèrdua d’eficiència del transport públic, que afecten a les persones que depenen d’aquest servei.
Comentaris (8)