La gasolinera andorrana immersa en un trama criminal a Espanya

El principal soci d’AndorRacing Experience és el cervell de la xarxa de defraudació d’impostos en gasolis i falsificació documental que aquesta setmana en gran part ha acceptat les penes exigides per la fiscalia de l’Audiència nacional espanyola

Comentaris

Han admès format part d’un grup criminal que se les va enginyar per convertir gasoli bonificat en gasoli d’ús corrent i defraudar impostos a l’engròs. Es coneix a Espanya com la ‘Trama Simón’ i afecta de ple Andorra. Un dels dos cervells d’aquella trama, Juan Simón Martínez, resideix a Andorra i controla la societat AndorRacing Experience, que controla com a mínim una benzinera a Andorra la Vella i distribueix al menor i al major hidrocarburs. En part, hi ha que sospita que els tripijocs que es feien a l’Estat espanyol els han suposadament fet al Principat.

Aquest ara per ara no és el cas. El que és evident és que un centenar de les més de 140 persones físiques i jurídiques implicades en la ‘Trama Simón’ han admès en gran part els fets que se’ls imputaven i fins i tot han acceptat les penes que proposava la fiscalia per tal d’estalviar-se un judici que hauria durat dies i els hauria posat en el primer pla públic i mediàtic, segur. Simón, el soci d’AndorRacing Experience a través d’una altra societat andorrana (Origen 6) estaria al cim d’un conjunt de nou trames distintes i d’un entramat empresarial notable que des del 2009 operava a bona part del territori espanyol venent gasoli per sota del preu de mercat gràcies al fet, especialment, de defraudar impostos. I també de convertir gasoli bonificat en gasoli d’ús comú.

L’empresari establert a Andorra el situa la fiscalia de l’Audiència nacional espanyola al capdamunt de la ‘Trama Simón’ i li atribueix l’adopció de “les decisions transcendents” del grup, format per nou entramats empresarials diferents

Així ho estableix l’escrit de la fiscalia de l’Audiència nacional espanyola al qual ha tingut accés l’Altaveu i en què es deixa clar que Juan Simón hauria reconegut els fets, encara que de forma tardana, i hauria restituït el dany causat. De fet, només ser detingut al seu dia va abonar a l’Agència Tributarà espanyola 356.120 euros i amb altres implicats acabarien reparant el dany fins a un global de 3.281.639 euros. Segons la fiscalia Cristobal Simón Reche i Juan Simón Martínez eren els directors i administradors de fet de pràcticament tot. El primer es dedicava més a tasques comercials i el segon, segons l’escrit del ministeri públic, “adoptava les decisions transcendents”.

L’empresa de capçalera era Simon Oil, amb dipòsits fiscals a Alcover (Tarragona) i Ibi (Alacant). I la distribuïdora seria Carburants Reus. Totes dues ja haurien tingut algun que altre incident a Andorra, vers el 2014, quan van ser sotmeses les seves cisternes a un control perquè es temia que hi havia fuel adulterat. Ja anava en la línia, suposadament, d’aquesta transformació del gasoli B en A. Les dues societats esmentades només són algunes de les persones jurídiques que apareixen en tot l’entramat i en la llarguíssima llista d’empreses investigades.

2012, 2013, 2014

La relació d’anomalies delictives que s’esmenten en l’escrit de fiscalia -que s’acabaran donant per bones i comeses en la majoria dels casos perquè hi ha conformitat dels acusats- tenen a veure, només, amb els exercicis 2012, 2013 i 2014. El gasoli sempre es repartia de nit per aixecar menys sospites i quan les gasolineres habitualment tenien les seves portes tancades al públic. Es facturaven molts menys litres dels que realment es venien i no s’abonava ni IVA ni altres impostos especials, amb la qual cosa el producte era més barat.

Juan Simón Martínez està acusat de pertànyer a una banda criminal (un any i sis mesos de presó i set anys d’inhabilitació per a qualsevol càrrec de gestió d’empreses demana la fiscalia), cometre un delicte contra la hisenda pública (tres mesos i multa) i un altre de falsejament documental continuat (onze mesos de presó)

Segons consta en la documentació de referència esmentada, entre els anys esmentats s’haurien desviat pràcticament onze milions de litres d’hidrocarburs. Quant a la defraudació estimada, 2.652.963 euros serien en relació als impostos especials; 2.508.553 d’IVA; i 1.146.411 euros relatius a impost de societats. Com s’ha dit, una part del dany, de la defraudació, ja ha estat restituïda per alguns dels implicats, entre els quals es troba Juan Simón Martínez. Però això no treu que el soci d’AndorRacing estigui acusat dels tres grans delictes que es van detectar en aquest cas.

Això és: un delicte relatiu a la integració de banda criminal organitzada en grau de dirigent (per a la qual la fiscalia demanava a Simón un any i sis mesos de presó i set anys d’inhabilitació per a qualsevol càrrec de gestió d’empreses en la matèria); un altre delicte contra la hisenda pública (que hauria de comportar per a l’empresari establert a Andorra tres mesos més d’empresonament i multa econòmica); i, finalment, la falsificació documental continuada per la qual se li sol·liciten a Simón onze mesos de presó més i multa de nou mesos amb una quota diària de dos euros i arrest substitutori corresponent en cas d’impagament i inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

Comentaris (27)

Trending