L’abril del 2023 el Butlletí Oficial del Principat feia públic un edicte que anunciava la contractació directa per part del comú d’Escaldes-Engordany d’una exposició d’art al carrer per instal·lar a l’avinguda Carlemany entre l’1 de juliol i el 31 de setembre del 2023. La contractació es feia a Reunió de Papaia per un import de 30.828 euros.
Durant les dates establertes, però, no hi va haver ni rastre de l’exposició. “Problemes tècnics”, segons el conseller de Cultura comunal, Valentí Closa, van impedir que estigués a punt per a l’estiu. Ha estat aquesta setmana quan les escultures de la icònica Frida Kahlo (1907-1954) han aparegut a Vivand. “I potser ja anat bé perquè fins ara hi havia la decoració de Nadal i hem esperat fins a trobar unes dates perfectes”, exposa Closa, tenint en compte que el termini d’exposició permetrà que les figures siguin totalment protagonistes.
En total 10 peces d’1,80 metres d’alçada, fetes de resina de polièster i pintades a mà, repartides entre el carrer de la Unió i l’avinguda de les Escoles. Falten encara els últims retocs, com reconeix el representant de Reunió de Papaia, Pere Moles, malgrat que fins i tot a la primera de les figures ja li ha caigut una de les arracades després de rebre un cop quan una família s’hi fotografiava. Perquè si una cosa té l’art al carrer és que crida l’atenció.
La proposta d’exposició va sorgir de Reunió de Papaia. Juntament amb Tminis, una empresa andorrana que fabrica figures col·leccionables dels personatges més reconeguts del món de l’esport, l’art i la cultura general. Per la pandèmia van fabricar una peça gegant d’homenatge als sanitaris que es va exposar a la plaça Callao de Madrid “i llavors va sorgir la idea de poder fer una exposició, amb peces no tan grans, per fer una exposició al carrer”.
I l’escollida va ser Frida Kahlo. “S’ha convertit en una icona amb tot el tema de l’empoderament femení, té ganxo i crec que va més enllà de la seva obra i la seva vida”, exposa Moles, que reconeix que també havien pensat en altre artistes, com Dalí, però finalment van escollir la icona pop de la cultura mexicana.
“S’ha convertit en una icona amb tot el tema de l’empoderament femení, té ganxo i crec que va més enllà de la seva obra i la seva vida”, exposa Moles
Des del comú no van dubtar a sumar-se a la proposta. “La nostra aposta per visibilitzar la cultura o apropar-la a la gent és clara”, destaca Closa, que destaca la possibilitat “de fer una primera aproximació al personatge”, amb una proposa expositiva que unia “la part cultural amb la de promoció econòmica”.
El treball s’ha fet comptant amb l’autorització de la Corporació Frida Kahlo, responsable de gestionar-ne els drets i que té com a missió difondre el llegat de l’artista. A més, també s’ha aprofitat i s’ha dissenyat una figura més petita, d’uns 30 centímetres per poder-la vendre.
Per completar l’exposició, les bases que suporten les figures s’han envilinat i retolat amb cites de l’artista, imatges de les seves obres i explicació de la seva vida. “Des de la simplicitat pots aprofundir en el personatge”, destaca el conseller.
ART AL CARRER
Valentí Closa deixa clar que l’aposta per l’art al carrer es mantindrà. “Ho volem potenciar”, assegura, recordant que no és la primera vegada que es fa aquest tipus d’exposició. De moment, però, no avança què pot arribar ni en quin moment. Volen trobar el punt exacte del calendari que no estigui ja massa farcit d’esdeveniments. “Quan fas una exposició, la gent ha de poder tenir temps per gaudir-ne i si coincideix amb altres coses pot acabar mimetitzat amb el paisatge”, explica.
Comentaris (8)