Aquest mes haurà tancat l’espai colomenc amb 2.700 visites. I moltes, la immensa majoria, gent del país, un fet que encara satisfà més els responsables dels museus, que celebren que la ciutadania se senti seves les pintures, que han retornat a casa gairebé un segle després que fossin arrancades -amb autorització eclesial- i venudes. Ara les ha comprat l’Estat per 2,7 milions d’euros. Les visites guiades, les nocturnes… totes s’omplen. Mirin, per aquesta setmana ja no hi ha lloc en les nocturnes. Hi fa, clar, el fet que fins a final d’aquest mes de setembre les visites siguin gratuïtes. De fet, la idea del ministeri és allargar la gratuïtat, com a mínim, tot el mes d’octubre.
La idea del ministeri és ‘explotar’, benentès, ‘La flagel·lació’ i ‘El bes de Judes’. S’oferiran visites guiades a múltiples col·lectius específics i tallers per tal de ressaltar les semblances i les diferències entre les pintures de Santa Coloma i els de Sant Esteve
Els visitants, asseguren els consultats, gaudeixen de la visita. I miren i es remiren les pintures. Els detalls. La majoria dels visitants, per poc que puguin, s’apunten a una visita guiada. I si no hi ha lloc quan arriben, si fa falta es distreuen una estona donant un tomb a l’església de Santa Coloma, gaudint, també, del ‘videomapatge’. Però la gent vol entendre, saber, escoltar dels especialistes, conèixer algunes anècdotes al tomb de les dues obres recentment recuperades per Andorra.
La idea del ministeri és ‘explotar’, benentès, ‘La flagel·lació’ i ‘El bes de Judes’. S’oferiran visites guiades a múltiples col·lectius específics. El cicle ‘Canya als Museus’ també donarà relleu als frescos reconvertits en pintures murals i es faran tallers, per exemple, per als escolars, per tal de ressaltar les semblances i les diferències entre les pintures de Santa Coloma i els de Sant Esteve. Les primeres, un exemple majestuós del romànic. Les segones, obres mestres de la transició cap al gòtic. Allò de l’estil 1200, amb personatges més expressius, amb més detall, amb més volum.
I si els frescos, les pintures en sí estan sent un èxit, també ha funcionat molt i molt bé la línia de merxandatge que s’ha creat al tomb dels dos quadres. S’ha fet material normal, ordinari, com poden ser unes llibretes. Però també s’ha apostat per elements de més qualitat. I els mocadors i els ventalls dissenyats per Anna Mangot estan fent furor. Mangot juga amb el fris arquitectònic que apareix en les pintures murals. El fris que representa la ciutat de Jerusalem. En fi, que si amb tot això no frisen per anar al Columba, alguna cosa passa. Les pintures tenen segles i segles. Però estan més de moda que mai.
Comentaris