Formar-se al llarg de la vida

El centre, abans situat a Aixovall, ha inaugurat les noves dependències a l’edifici de les columnes, a Andorra la Vella, que acull fins a 400 alumnes

La dita diu que ‘el saber no ocupa lloc’. A Andorra, però, s’ha localitzat de manera cèntrica a la capital, després de passar molt temps a Aixovall. Avui s’ha inaugurat oficialment el centre de formació ‘Al llarg de la vida’, que ofereix tot un seguit de cursos per a aquelles persones que tenen gana de seguir, o d’ampliar els seus estudis i coneixements. “Queda lluny el temps en què l’educació es limitava a la primera etapa de la vida”, afirmava el cap de Govern, Xavier Espot, i els 400 alumnes que xafen aquestes dependències ho confirmen.

Es tracta de 400 persones molt variades, amb gustos, situacions i expectatives molt diferents, i amb edats també distants. Des de joves de 16 anys que volen treure’s el graduat lliure (cosa que la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, espera que deixi de passar amb l’oferta de Formació Professional), des de persones de 80 anys. Els interessos, en general, se centren en la preparació d’exàmens, com el d’accés a la universitat, o la part més digital d’aquests cursos. Però també hi ha gent que acudeix per aprendre un nou idioma, o per reforçar-lo, “sempre a un nivell bàsic, però imprescindibles”. Els cursos d’història solen estar plegats de gent més gran, tot i que també hi ha qui acudeix a la formació de coneixements d’Andorra, per no haver de passar l’examen de nacionalitat.

Amb aquest nou centre, l’objectiu principal és poder oferir una major i millor oferta formativa, “volem ampliar els cursos”, afirmava Vilarrubla. Sempre escoltant les necessitats i les circumstàncies de la societat i el que va passant, que són els millors indicadors per saber quina és l’educació que més manca. Per exemple, després de la pandèmia, es va detectar que moltes persones no tenien un control com deurien de la tecnologia. “És clau adaptar-se a la nova demanda de necessitats de la societat”, apuntava Espot. Així, el centre ofereix entrada d’alumnes al setembre, al gener i al març i ara, a més, ampliaran l’horari, “perquè la gent es pugui adaptar”.

Un pilar bàsic d’aquesta formació són, sense dubte, els mateixos formadors. Al centre, actualment, hi ha una dotzena de professors, a més d’un equip de direcció que compta amb dos caps d’estudis que s’encarreguen de diverses branques d’organització. És per a ells per qui s’ha portat fins a Andorra la Vella una de les àrees del ministeri, com és el Centre de Documentació i Recursos (CDR). Segons ha explicat Vilarrubla, s’està mirant de treballar-lo i modificar-lo perquè pugui ser una font d’inspiració per als mestres, i que els porti a la tan necessitada innovació educativa. “Els docents poden venir aquí, on a més de llibres podran tenir eines tecnològiques al seu abast”, fent referència al trasllat, també, de l’àrea de Desenvolupament Tecnològic. Actualment, els espais ja estan en marxa “però els hem de donar més vida”, tot introduint material, mobiliari i una major formació per al professorat.

Comentaris

Trending