Tot arrenca el juny del 2023 quan la propietària d’un dels pisos d’un immoble d’Andorra la Vella va portar a la comunitat davant la Justícia. El motiu? Les finestres de fins a tres estances, que donen al celobert, i el passamà de la barana del balcó havia patit desperfectes. Entenia que l’obligació de fer el manteniment i, en cas de danys, reparar aquests elements corresponia a la mateixa comunitat. Per això, va demanar a Batllia que se l’obligués a assumir aquesta despesa, valorada en un mínim de 6.000 euros.
La decisió de primera instància, però, va ser negativa. Es va desestimar la demanda i la dona va decidir presentar recurs al Superior, que ara s’ha pronunciat i, en aquest cas, ha esmenat la resolució inicial. En la sentència que ara s’ha conegut es posa en relleu que la Batllia va incórrer en una relativa contradicció. I és que apuntava que finestres (i també la balconera) formaven part “de la façana de l’edifici” i eren “elements comuns”. Això, però, només a efectes “de la decoració” i, en canvi, entenia que el manteniment i reparació eren responsabilitat del propietari del pis. Això sí, si les canviava, havia de seguir la imatge exterior existent.
El Superior, pel contrari, arriba a una altra conclusió. Ho fa analitzant tant el reglament intern de la mateixa comunitat i, de passada, la Llei de propietat horitzontal, que en el seu article 11 manifesta que “tenen consideració d’elements comuns, entre altres, les façanes i les cobertes amb els revestiments exteriors”. Aquí és on apunta que “sembla el criteri més adequat valorar si les mateixes [les finestres] són necessàries pel correcte ús i gaudiment de l’edifici”. I la resposta és que “en ser un element de tancament de l’edifici, de la seva façana, en són elements comuns, a l’igual que el passamans del balcó”.
Per això, es remarca que “en ser comuns no només es troben afectats per la pròpia estètica de l’edifici, sinó que, en no haver-se previst res de diferent, el seu manteniment, reparació i -de ser el cas- substitució correspon assumir-lo a la comunitat de propietaris”. Per això, es revoca la decisió de Batllia i es condemna a aquesta part a fer l’actuació necessària per esmenar els danys abans de tres mesos.