La fi d’una era elèctrica

FEDA inicia el desmuntatge de la línia de transport entre Grau Roig i Encamp, que durant més de vuitanta anys ha estat clau per al subministrament d’energia a bona part del país; s’espera que tota l’estructura s’hagi enretirat a inicis de l’any vinent

Durant més de 80 anys, gran part de l’electricitat del país han passat per aquesta línia, entre la central de FEDA i Grau Roig. Fa uns mesos que ja està fora de servei, substituïda per la nova infraestructura amb molta més capacitat de transport. I a inicis del 2025, si tot surt segons els terminis, ja no en quedarà res. La companyia energètica ha començat les obres per desmuntar les pilones i el cablejat, fet que permetrà alliberar espais a nuclis urbans i altres propietats privades tant a la parròquia d’Encamp com a la de Canillo.

Els primers treballs es fan a les zones més elevades. I, després, s’anirà baixant de cota. Així ho ha explicat el director de FEDA, Albert Moles. Tot per una qüestió pragmàtica: evitar que les inclemències climatològiques de l’hivern puguin dificultar els treballs més endavant. Es posa fi, d’aquesta forma, a una era per a la companyia. La línia ara amb els dies comptats es va crear als anys 40 i es va reformar als vuitanta per incrementar-ne la capacitat fins a 110 kV. Ara, però, havia quedat desfasada.

Només a Encamp, es retiraran 32 pilones amb 500 tones de formigó i 300 d’acer

Per això, els darrers anys s’ha anat construint la nova línia, que gairebé triplica la capacitat. Fa uns mesos es va posar en marxa i, un cop s’ha comprovat que tot funciona correctament, l’antiga s’ha pogut desconnectar i, ara, toca desmuntar-la. En total, 4 cables de 17 quilòmetres de llargària i un munt de pilones. Una tasca, però, que es confia poder fer en quatre o cinc mesos. És a dir, que estigui finalitzada durant les primeres setmanes de l’any vinent.

El procés serà laboriós, segons ha comentat Moles, serà laboriós. Primer, caldrà baixar a terra els cables i altres peces que es troben a dalt de tot de les pilones. I fer-ho amb cura en segons quins llocs. Per exemple, en algun moment caldrà tallar, de forma puntual, alguna carretera. Un cop feta aquesta primera part de la feina, arribarà el moment de desmuntar les torres. I, finalment, d’enderrocar els cubs de formigó que les aguanten.

Per fer-se una idea, i aprofitant els càlculs que portava fets del comú la cònsol d’Encamp, Laura Mas, només a aquesta parròquia això suposarà treure del mig 32 pilones amb 500 tones de formigó i 300 d’acer. Per tant, i com ha destacat el seu homòleg de Canillo, parròquia que també travessa la línia, posa fi “a l’impacte visual” i, també, “a l’afectació urbanística” que comporten tant en terrenys públics com en propietats privades. L’exemple paradigmàtic l’ha donat el mateix Jordi Alcobé: la parcel·la del càmping Pla ara en mans de la corporació, amb una torre al mig.

Les obres han estat adjudicades amb una unió d’empreses. Per un costat, una d’andorrana. Per l’altre, una de francesa, especialitzada en tasques d’aquesta mena. Costaran més de 2 milions d’euros i, com s’ha dit, han d’estar enllestides al gener. Alguns dels treballs s’hauran de fer amb helicòpter.

Paral·lelament, FEDA també treballa en l’altre gran projecte de transport que haurà d’afrontar en el futur: la nova connexió amb Espanya. S’està a l’espera que els dos governs signin “en els propers mesos” el conveni que l’ha de fer possible. De moment, hi ha temps, ja que “hem aconseguit tenir un marge que permetria assumir un increment del 15% o el 20% de la demanda”, però ha recordat que les obres es podrien allargar quatre o cinc anys i, per tant, que la situació podria canviar de forma notable.

Comentaris (1)

Trending