No els podem avançar ni un detall sobre el contingut de l’espectacle que s’estrena dissabte a les 21.45 hores. Tant les protagonistes com els seus mentors asseguren que encara no ho saben. Per ara tot és experimentar, provar i aprendre tècniques i recursos per poder tirar endavant una proposta de teatre de carrer. “Si en dos dies tinguéssim la capacitat de crear un espectacle, seríem genis”, reconeix el creador i membre d’Eléctrico 28, Jordi Solé, que remarca que la seva idea del taller és “compartir la nostra manera d’entendre el teatre de carrer i oferir un llenguatge perquè les participants trobin la seva veu i puguin compartir allò que els interessa”.
No es tracta d’imposar res, “deixem que siguin elles les creadores”. De fet, el workshop s’adapta a l’entorn i a la gent que hi participa, “és viu”, destaca Solé. L’han dut a terme a llocs molt diferents i hi ha participat des professionals del teatre de sala que volen endinsar-se al teatre de carrer, a gent gran que no tenien cap formació teatral. Mai, però, havien estat amb un grup de joves, futures intèrprets.
Solé exposa que es basen en dos pilars: observar el món que les envolta per poder trobar escletxes que els permetin suggerir noves opcions i en segon lloc, “resignificar”, és a dir, pensar quins altres usos poden tenir les coses, d’una manera que l’espai esdevé un element dramatúrgic.
I tot això és el que han començat a absorbir la Carla Iglesias (17 anys) i la Maria Cruz (19 anys), dues integrants de la Jocand que participen al taller. Cap d’elles havia tingut contacte amb el teatre de carrer i amb ‘Find your filter’ han vist l’oportunitat de sumar experiència, aprendre i “créixer a nivell personal i professional”.
PARTICIPANTS
Aquest dijous van assajar durant sis hores. Avui divendres treballaran durant 6 hores més. Demà al matí encara els quedaran també unes hores de feina, però reconeixen que no és tan dur com esperaven. “El temps em va passar molt ràpid”, assegura la Maria, mentre la Carla destaca la confiança que posen en els responsables del taller com a element clau perquè no els suposi una dificultat. “Si ens diuen que hem d’estar 10 minuts quiets mirant la plaça, ho fem perquè hi confiem”, explica, mentre la Maria reconeix que és un procés que ha après a la Jocand. “Vaig aprendre a deixar-nos porta i adonar-nos que entre tots fem una xarxa que permet llançar-nos i no caure”.
El Jordi i la seva companya a Eléctrico 28, Ana Redi-Milatovic afirmen que han trobat un grup de noies amb “molta energia, creatives, sensibles i molt obertes”. A més, destaquen la bona sintonia que hi ha entre elles. Un element que per a ells és clau. “A la nostra companyia no ens hem escollit pel currículum, sinó per afinitats”. No és d’estranyar, doncs, que el pilars de la companyia siguin “humor, amor i espai públic”.
La Carla i la Maria es mostren encantades amb aquest primer contacte amb el teatre de carrer. Han après que encara que vulguis reivindicar o criticar ho has de saber fer sense que el públic se senti atacat, respectant els seus límits. “Necessites una participació activa i si aconsegueixes que se sumin es crea quelcom màgic amb la gent”, destaca la Maria. De fet, mentre assajaven van poder comprovar com de seguida alguns vianants es van interessar per la seva feina i no van dubtar a participar.
De moment la lliçó la tenen apresa. Les ganes hi són i el talent sembla que també. Si volen descobrir què en pot sortir de tot aquest còctel, hauran de baixar a Sant Julià aquest dissabte i diumenge per poder-les veure.