Els estudiants debaten sobre el culte al cos al Consell General

Arrenca la fase nacional de la Lliga de Debat de secundària, batxillerat i cicles formatius de la Xarxa Vives d’Universitats, que escollirà a l’equip representant d’Andorra a la final que se celebrarà a la Universitat de Vic

L’hemicicle del Consell General s’ha convertit aquest matí en l’escenari de la Lliga de Debat de secundària, batxillerat i cicles formatius de la Xarxa Vives d’Universitats, un esdeveniment que no només desafia els joves a posar a prova les seves habilitats oratòries, sinó que també fomenta la cultura democràtica del país. Els alumnes han estat cridats a debatre sobre ‘El culte al cos’, un tema que es va decidir tenint en consideració que fos d’interès pels estudiants i alhora no fos senzill ni posar-s’hi ni a favor ni en contra. Tots els equips participaran en tres debats dels quals un haurà de ser a favor i un altre en contra. L’equip guanyador representarà Andorra a la fase final que es farà a la Universitat de Vic a l’abril.

“Esperem un enriquiment de la cultura democràtica dels nois i noies d’Andorra i també que aportin idees noves que poden entrar al Parlament”, ha manifestat el síndic general, Carles Ensenyat, durant el seu discurs, tot destacant la gran riquesa que té que la Lliga es faci, per segon any consecutiu, en un espai com l’hemicicle. “Tots els alumnes del país venen més o menys quatre vegades a la seva vida al Consell General”, ha apuntat ressaltant que potser en un futur alguns d’ells es convertiran en consellers i conselleres.

Els estudiants hauran de debatre sobre si el culte al cos és una amenaça per a la salut i hauran de defensar posicions tant a favor com en contra d’una qüestió com aquesta que té una gran rellevància social

Els estudiants hauran de debatre sobre si el culte al cos és una amenaça per a la salut i hauran de defensar posicions tant a favor com en contra, convidant-los a reflexionar sobre un tema d’actualitat que enllaça salut, cultura i valors ètics. Es volia que fos un tema “prou polèmic i que no fos tan fàcil escollir una opció o l’altre i sobretot que pugui ser proper i d’interès dels alumnes”, ha explicat Iñaki Rubio, un dels organitzadors de l’esdeveniment. En aquesta fase local hi participen sis equips de diferents sistemes educatius formats per un màxim de cinc membres que durant el dia d’avui i dimecres estaran defensant les seves posicions i presentant els seus arguments.

La Lliga Debat torna al Consell General per segon any consecutiu.
La Lliga Debat torna al Consell General per segon any consecutiu. Sergi Pérez | Consell General

Els alumnes han estat practicant des de l’inici del curs per arribar a aquesta competició sota la direcció d’un professor responsable que ha elegit quins eren els que estaven més preparats per anar a la prova i que tenien més ganes de fer-ho. És el cas de la Clàudia Figueroa, alumna de primer de batxillerat del Maria Moliner, que assegura que ho va veure com una manera de poder entrar en aquest món: “Vull estudiar dret i crec que aquesta és una molt bona oportunitat per poder anar practicant ja i anar entrant en el món del debat”, ha manifestat l’alumne. Tot i que el tema no li va cridar gaire l’atenció i li semblava que era complicat trobar bons arguments, les ganes de continuar creixent van guanyar i es va presentar.

Per la seva banda, Joel Carballo, estudiant de formació professional del centre d’Aixovall, troba que es tracta d’un tema molt interessant i de plena actualitat. Però l’estudiant ha volgut ressaltar sobretot la importància d’una iniciativa com aquesta, ja que “trobo que avui en dia tot s’ha de debatre”. L’alumne ha exposat que potser les persones no tenen totes la mateixa opinió, però que escoltant els arguments es poden veure les coses d’una manera diferent i fins i tot arribar a canviar la visió de les coses.

La Lliga Debat torna al Consell General per segon any consecutiu.
La Lliga Debat torna al Consell General per segon any consecutiu. Sergi Pérez | Consell General

Al final del dia d’avui, se sumaran els punts i s’anirà fent una classificació, que continuarà amb els debats de dimecres, quan es decidirà l’equip guanyador que representarà Andorra a la final de la Lliga de Debats que es farà del 2 al 4 d’abril a la Universitat de Vic i en la qual participaran els equips guanyadors de la resta de fases locals dels territoris de parla catalana.

Pel que fa als membres del jurat, cal destacar que, a part de professionals del món educatiu, comptarà amb tres conselleres generals Maria Àngels Aché, Meritxell Alcobé i Berna Coma; i també amb el director de l’AQUA, Isaac Galobardes. En la fase andorrana de la Lliga Debat participen l’Escola Andorrana de Batxillerat, el Lycée Comte de Foix, el Col·legi Sant Ermengol, el Colegio María Moliner, el Centre de Formació Professional i l’Agora International School. 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending