L’estudi ja està finalitzat i ha estat compartit amb els consellers comunals. Així ho ha comentat la representant d’Avancem, Marta Pujol, tot arran que, durant el ple d’aquest dijous, es posés sobre la taula una altra qüestió: el futur de l’aparcament de Sant Miquel. Aquest desapareixerà en un temps encara no especificat, ja que, tal com va explicar Altaveu, al terreny s’ha de fer una ambiciosa promoció de pisos. I ha estat llavors quan Pujol ha alertat, una vegada més, del que consideren un desenvolupament urbanístic excessiu, amb “alguns projectes que van més enllà del que preveu el POUP”.
La minoria socialdemòcrata alerta del creixement desaforat que, al seu entendre, està tenint la parròquia i, en canvi, la majoria defensa que és assumible ara, amb les dades de l’estudi a les mans
La consellera socialdemòcrata ha deixat clar que, al seu entendre, “s’ha de frenar aquest creixement i apostar per un de més sostenible”. Ara, defensa, els resultats de l’estudi de càrrega sustenten aquesta opinió: “No hi ha gaire marge. Cal començar a equilibrar i a mesurar molt més aquesta construcció”.
Així, preguntada ja directament sobre aspectes concrets del treball, posa en relleu que “el Pas de la Casa està molt al límit ja pel que fa al subministrament d’aigua si hi ha ocupació màxima de residents i turistes”. I, pel que fa a Encamp, apunta que el marge de població per créixer és del 17%, tot alertant que “aquests estudis no han de servir per estressar fins al límit sinó per desenvolupar la parròquia d’una forma equilibrada, que puguem viure bé i sense tenir por d’incidències”.
En aquest sentit, el seu company d’Avancem, Josep Lluís Agudo ha remarcat que la feina dels experts “s’ha fet tenint dades fins al 2022” i que, en canvi, “ha estat el 2023 i el 2024 quan hi ha hagut el boom gros de la construcció i de cartells de noves promocions”. Per això, no ha amagat que “em fa por que les dades no siguin totalment reals amb la situació actual”.
I, en canvi, des de la majoria la valoració és ben diferent. “Són estudis favorables. No tenim cap coll d’ampolla en cap dels paràmetres”, ha afirmat la cònsol major, Laura Mas, tot assegurant que “tenim possibilitats de créixer i no estem limitats”.
En aquest sentit, tant la mandatària com el seu company a la majoria, Xavi Fernández, han posat en relleu que els estudis s’han fet, a més, tenint en compte diferents paràmetres, com ara el nombre de turistes o visitants o la quantitat d’aigua disponible i, sempre, “analitzant la situació més desfavorable possible”. I, malgrat això, remarquen, han sortit “positius”.
APARCAMENT I AIGUA
Opinions, per tant, ben divergents. I tot arran de la pregunta feta sobre el futur de l’aparcament de Sant Miquel. Avancem volia saber si, vist que la instal·lació està condemnada a desaparèixer quan es tiri endavant la promoció urbanística prevista, es té ja alternativa per celebrar esdeveniments, com ara concerts de festa major o activitats com l’Spartan. Des de la majoria, Mas ha indicat que hi ha “opcions” però que encara s’estan estudiant i ha recordat que, pel que fa a les places d’aparcaments, s’han obert dos de nou recentment: el de la Coma Llarga i el del parc de l’Ossa.
Durant la sessió també s’ha parlat de l’aigua. I, més concretament, del tall d’aigua que va patir el poble el passat divendres. Des de la majoria s’ha admès que tot va ser provocat per una actuació de manteniment que va generar una fuita, però s’ha defensat que en una hora estava resolta i que, posteriorment, el temps de retard fins a recuperar la normalitat va ser degut a la necessitat que la xarxa guanyés prou pressió. A banda, s’ha assegurat que en els darrers anys s’ha invertit dos milions en aquest àmbit i que, de cara a l’any vinent, es preveu destinar-hi 645.000 euros més.
Comentaris