En cas que qualsevol ciutadà consulti als portals sobre la validesa dels ‘forfets en línia’, l’explicació serà ben senzilla: “Les estacions no estan venent directament als turistes, però sí ho estan fent a través d’agències”. De fet, alguna d’aquestes empreses afirma a la seva pàgina web que “no hi ha cap restricció per accedir a Andorra si ets resident a Espanya” i que “ja es pot esquiar sense cap inconvenient, tant si vius al Principat com si fas aquí la teva reserva”. Això sí, tot i que l’activitat és, com a mínim, qüestionable, s’han establert un màxim de vendes per a cada jornada amb l’objectiu de respectar l’aforament de seguretat de les pistes i evitar la propagació del coronavirus. O almenys així ho expliquen.
La patata calenta canvia de mans si es consulta a les estacions. Hi ha explicacions de tots els colors. Que si tenen un contracte firmat, que si les agències tenen la potestat de vendre i ells no han pogut evitar-ho...o directament neguen que les transaccions s’estiguin duent a terme. A més, alguns miren de treure importància a l’assumpte assegurant que “aquests portals no estan tenint èxit enguany, com a molt hauran venut una trentena de forfets”.
Sia com vulgui, de vendes se’n fan. I la vista grossa, també. Durant els darrers dies, alguns residents ho han confirmat després de veure amb estupefacció com els turistes campen per les estacions -encara que als francesos sí se’ls nega l’accés, normalment- i no només per esquiar. Les passejades en motos de neu o en trineu tirat per gossos i les sortides en raquetes també estan disponibles a les agències. Bé, oficialment, no. Tot plegat ha portat el Govern a anunciar que analitzarà la situació perquè té la sensació que no s’estan respectant els compromisos assolits amb Ski Andorra.