Escalfant motors per a la manifestació

Una vintena de membres de la Coordinadora fan piquets “informatius” per recordar la convocatòria, tot avisant que és clau per mantenir la pressió davant la sensació que “les coses no estan canviant”

La Coordinadora per l’Habitatge és conscient que en la manifestació convocada per a aquest vespre s’hi juga molt. L’entitat sap que aconseguir una participació massiva pot ajudar en les seves reivindicacions. I, per això, volen fer la màxima difusió possible de la convocatòria. És l’objectiu dels piquets informatius que al llarg d’aquest matí s’han repartit per diferents zones d’Andorra la Vella. Reparteixen fullets explicant els motius de la protesta i demanen a la gent que s’hi sumi. I és que, com ha explicat Rebeca Bonache, una de les responsables, cal que la gent tingui clar que, fins ara, “les coses no estan canviant”.

La cita era a les deu del matí, davant l’església de Sant Pere Màrtir a Escaldes. Prop d’una vintena de voluntaris s’han apropat seguint la crida que havia fet la mateixa Coordinadora per fer una acció que, remarquen, és “informativa”. Es vol donar a conèixer que es fa la manifestació i explicar mínimament les reivindicacions. Per això, es reparteixen uns petits fulletons on es fa un petit resum de tot plegat. “Enfront de l’abús i la venda de fum REGULACIÓ DELS LLOGUERS JA1”, es reclama.

Han repartit un fulletó amb les principals demandes de la mobilització: regulació de lloguers, prohibició de desnonaments si no hi ha un habitatge alternatiu, creació d’un registre de la propietat i posar fi a la trampa del fill

Així, es deixa clar que l’objectiu “urgent i principal” que es demanarà amb la marxa és “regular el preu de tots els lloguers en base al seu valor real i al poder adquisitiu de les classes populars del país”. Ara bé, tampoc s’obliden d’altres demandes com la prohibició dels desnonaments si no hi ha una alternativa “digna i assequible”, l’elaboració “immediata” del Registre de la Propietat o acabar amb la trampa del fill. El fulletó també incorpora un codi QR que permet a qui vulgui accedir a més informació sobre les reclamacions del col·lectiu.

I és aquest petit document el que la vintena de voluntaris han anat repartint pels carrers, comerços i altres establiments de la zona central del país. S’han repartit en diversos grups per abastar més terreny: les avingudes Carlemany i Meritxell, altres zones annexes i, també, la part de Ciutat de Valls i Santa Coloma. I s’han trobat una mica de tot. Des de gent que sabia perfectament que aquest vespre hi ha manifestació a altres que no ho sabien.

“L’objectiu és fer conèixer a la gent que hi ha aquesta mobilització, ha explicat Bonache a Altaveu. Preguntada sobre les expectatives de la marxa, la representant de la Coordinadora s’ha volgut mostrar optimista, tot i el fet que el darrer acte convocat, l’assemblea davant la seu del Consell General just el dia que s’aprovava la Llei òmnibus, va ‘punxar” pel que fa a assistència. “Una manifestació no és el mateix. Confiem que serà bona l’assistència. Tenim fe que la gent vindrà”, ha apuntat.

De fet, Bonache ha destacat que la marxa té una gran importància. En certa forma, es vol recuperar la força que es va assolir amb les primeres manifestacions, multitudinàries. Llavors, entén, “va ser molt espontani perquè la gent estava molt cremada i calenta”. Ara, reconeix que “les pròrrogues han tingut un efecte adormidor”, però, al mateix temps, adverteix que, en realitat, “les coses no estan canviant”. I això té un clar risc: “el 2027 està aquí mateix”. Serà l’any, cal recordar, quan s’aixecaran les mesures de protecció dels contractes vigents. “I, per tant, “hem de pensar que dos anys passen molt ràpidament i hem de fer alguna cosa”.

La marxa coincideix amb altres protestes similars que s’han convocat a diferents ciutats europees, com ara Barcelona o Madrid. A banda, podria tenir suport extern que, des de la Coordinadora, s’accepta sense problemes. ”Si hi ha gent de fora, benvinguda; el problema no només afecta Andorra”, ha comentat.

Comentaris (16)

Trending