“És una zona de guerra”

Els tècnics de transport sanitari desplaçats a València relaten l’abast de la destrucció causada per la Dana després d’una primera jornada de suport als afectats: “l’aigua ha passat i ha arrasat els pobles de totes les formes possibles”

Els sanitaris atenen la població d'Aldaia.

L’equip andorrà de tècnics de transport sanitari que s’ha desplaçat a València per col·laborar en les tasques de suport després dels aiguats que van afectar la regió el passat dimarts ha viscut el primer dia a Aldaia. És el poble on estan fent tasques d’ajuda, principalment facilitant el desplaçament de gent cap a centres mèdics. Amb la llum del dia han pogut comprovar que tot el que havien pogut veure per televisió fa curt. Les destrosses, cinc dies després de l’impacte de la Dana, són enormes. “Tot és destrucció. És una zona de guerra”, afirma el coordinador d’Ambulàncies Valira, Manuel López.

Justament, el cap de l’equip coneix molt bé la regió. Hi havia treballat uns anys i, de fet, el pis que té a Burjassot és on tota l’expedició dormirà aquests dies. Aquest diumenge han arribat segurament més d’hora del previst. El motiu? El fet que s’ha decretat una nova alerta pel risc de fortíssimes pluges -novament la Dana, la maleïda Dana, ataca-. “Ens han dit que evacuéssim”, ha apuntat López. Dilluns, però, té clar que “a les vuit del matí tornarem a ser a Altaia i a veure com està tot”.

Al llarg de la jornada, deixa clar, “hem tingut molta feina”. S’han coordinat amb gent de la zona, sigui metges o voluntaris, i “ens hem dedicat a fer trasllats als centres de salut o, també, a l’hospital de Manises”. Ha estat el cas d’una dona d’edat avançada. I és que, recorda, “no la podien moure perquè tots els cotxes privats estan destrossats i UME, bombers i policies estaven treballant”.

“La gent és forta. Té assimilat el que ha passat, però quan parles amb ells, quan veuen que has vingut d’Andorra per ajudar-los t’abracen, es posen a plorar i et donen les gràcies”, comenten els tècnics sanitaris

El coordinador de l’equip remarca que les tasques que estan fent allà estan vinculades a la seva professió. “Som sanitàries, tècnics d’emergència”, recorda. I, per tant, “no pas rescatadors ni bombers i no podem entrar en una situació de risc”. Ara bé, també deixa clar que, dins d’aquest àmbit, “necessitem també ajudar la gent”.

I durant aquesta tasca han pogut fer-se una clara idea del que ha suposat la catàstrofe que ha patit la zona. “Allò és tot destrucció. És impactant. No es pot descriure. És com una zona de guerra”, ha explicat López a Altaveu. Relata que “l’aiguat ha passat i ha arrasat els pobles de totes les formes possibles; pels carrers gairebé no es pot passar i ls garatges estan plens d’aigua. No ha quedat res”.

Evidentment, els ciutadans pateixen. Fa dies que viuen un autèntic infern. I tota ajuda és ben rebuda. “La gent és forta. Té assimilat el que ha passat, però quan parles amb ells, quan veuen que has vingut d’Andorra per ajudar-los t’abracen, es posen a plorar i et donen les gràcies”, comenta el tècnic sanitari.

Al poble, per cert, la gran preocupació és ara el que pot trobar-se a l’aparcament del centre comercial Bonaire. La por davant la possibilitat que allà quedés atrapat un nombre important de persones és ben present, com relata López. “Parlàvem amb una assistència social i ens comentava entre plors que la informació que arribava era que havien trobat molts cadàvers”, explica. Un comentari que les autoritats no han confirmat, però que evidencia la sensació que té la població d’una localitat que fa dies que viu immensa en un malson, com moltes altres zones de l’entorn.

L’equip té previst continuar a la zona fins al dimarts. “Si veiem que l’exercit i les forces de seguretat ens diuen que està controlat, potser tirem llavors cap a Andorra. Si veiem que està tot igual, ho parlarem amb el gerent de l’empresa, Oriol Tort, que està disposat a tot. Si cal, potser baixa un altre equip de tècnics que està preparat per fer-ho”, comenta el coordinador d’Ambulàncies Valira.