“Aquest parc és una fita històrica per la parròquia i també pel país. És una aposta clara per les energies renovables”, ha iniciat la cònsol major de La Massana, Olga Molné. Aquesta electricitat serà inesgotable i no contaminant, i suposarà un 37% del consum anual d’EMAP, tal com ha explicat el seu director, Josep Martisella. “Això es converteix en una de les estacions dels Pirineus amb un consum més net”, ha puntualitzat.
David Forné, director general de Nord Andorrà ha explicat que la inversió per part de l’entitat és de 2,2 milions d’euros, i hi haurà una trentena de persones fent treballs perquè el projecte estigui enllestit a l’octubre, abans de l’arribada del mal temps. Respecte a la neu al Planell de la Tossa, Forné ha indicat que “aquestes plaques estan preparades per a suportar molt de pes i les fortes ràfegues d’aquesta zona. A més, s’ha buscat un espai que tingués alta radiació solar i que no s’hagués de talar arbres”. En aquest sentit, també ha explicat que les plaques s’adaptaran al terreny, per un menor impacte mediambiental.
El contracte i la concessió administrativa del Parc Solar de la Tosa serà per 30 anys, amb un cànon del 12’5% i representa una quantitat de 25 mil euros a l’any per a l’estació. Josep Montaner, president de Nord Andorrà, ha volgut destacar la implicació de l’entitat en projectes d’energies renovables al país. En concret, a Vallnord ja s’hi van col·locar al 2017 plaques fotovoltaiques a l’arribada del telecabina.