O així almenys ho veuen diversos agents de la sanitat andorrana, que consideren que, per bé o per mal, s’està davant un moment que pot ser definitiu. En efecte, les fonts consultades expliquen que “segurament mai fins ara metges andorrans, relativament joves, amb empenta i molta afinitat entre ells havien ocupat llocs tan estratègicament ben situats com per promoure o facilitar canvis. Ara es podrà veure si hi ha una voluntat real de fer canvis o no”, afirmen les fonts.
El que és indubtable és que el moviment de peces haguts els últims mesos, un any com a molt, han situat certament en llocs determinants els quatre companys. Marcos Gutiérrez és el director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Ivette Ruiz és des de fa una setmana la cap del servei d’urgències. Manuel Linares ha esdevingut conseller general arran de les eleccions del 2 d’abril i després del repartiment de comissions, com a membre del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, ha passat a presidir la comissió legislativa de Sanitat.
Finalment, Albert Dorca és el secretari del Col·legi de Metges (COMA), un ens clau per promoure o frenar qualsevol iniciativa que pugui sorgir. Però en qualsevol engranatge o maquinària de canvi hi haurà de ser sí o sí. I és aquí on les fonts consultades consideren que tot plegat serà clau. “Tanta coincidència no és casual. Ara caldrà veure per on va tot plegat”, mantenen els consultats, que donen un vot de confiança. Almenys durant un temps.
URGÈNCIES
Com també té un vot de confiança i més i tot Ivette Ruiz al capdavant d’Urgències. Les fonts consultades han assegurat que ara sí que aquesta metgessa especialista en medicina de família es presentarà a la plaça que es convocarà per substituir de forma definitiva Jordi Samsó. De fet, hi ha un sector dins de l’hospital que considera que a Samsó se li va jugar una mala passada, i que davant la manca de sintonia que mantenia amb la direcció, el facultatiu va avançar una dimissió que hauria estat o acomiadament o no renovació més endavant.
I és que sembla que en certs àmbits era de domini públic que si Samsó arribava a l’any en el càrrec, no se’l renovaria. Perquè la direcció s’estimava més Ivette Ruiz. Dels dos professionals d’Urgències se’n parla molt bé a nivell professional. És una qüestió de sintonia. Potser més directe i sense tantes manies Samsó i més conciliadora Ruiz. En fi, a la sanitat andorrana hi ha hagut canvis i més que n’hi haurà. Però ara s’espera veure com funcionarà i per on ‘dispararà’ l’alineació dels astres de Carlemany. Del centre mèdic, és clar.