Es dispara el preu de l’energia a Espanya i FEDA busca solucions a llarg termini

El país veí, un dels principals exportadors del Principat, ha arribat a un màxim històric aquest mes de juliol, amb una mitjana de 92 euros el MWh

Oficines de FEDA a Andorra la Vella. FEDA

El preu de l’electricitat a Espanya, un dels principals exportadors d’energia a Andorra, s’ha disparat. Ho ha fet tant, que ha arribat fins a màxims històrics, aconseguint que la mitjana del mes de juliol se situï en 92 euros el MWh. Comparat amb l’altra banda de la frontera, és un 10% més alt que a França. Això es tradueix en malabars per a FEDA per poder equilibrar aquestes pujades als estats veïns.

En data de 22 de juliol, el preu de l’electricitat d’Espanya se situava al capdavant de la Unió Europea amb 101,52 euros el MWh. Únicament el superava Itàlia, amb 103,37 euros. Una setmana després, sembla que s’ha relaxat una mica, col·locant-se en 92,41 euros. Així i tot, continua sent un dels que més cara té l’electricitat del continent. A més, durant 27 dies del mes de juliol ha estat el preu màxim per sobre els 100 euros.

“Estem mirant de diversificar les fonts d’energia perquè l’impacte per a nosaltres sigui el mínim possible”

La directora general adjunta de l’entitat, Imma Jiménez, explica que la principal estratègia de la companyia no situa el seu punt de mira a curt termini, sinó que ho fa pensant a millorar aquesta solució en el futur. “Estem mirant de diversificar les fonts d’energia perquè l’impacte per a nosaltres sigui el mínim possible”, els dos camins que indica Jiménez per poder fer-ho possible són una gestió òptima de la central i l’aposta per energies renovables.

Però, el camí per recórrer cap a la transició energètica encara és llarg i queda molt a fer. Actualment, FEDA compra el 80% del que es consumeix al país. Segons indicava fa uns dies el director general, Albert Moles, “mantenim un model d’equilibri de la compra entre Espanya i França”. Amb la instal·lació de noves xarxes i línies elèctriques, es continua la recerca per consolidar la seva “capacitat de balancejar els costos”.

Per tant, si el 80% de l’energia és adquirida a Espanya i França, únicament resta un 20% que sigui de fonts renovables. Tot i que el percentatge és més elevat que temps enrere, dista molt de poder assegurar que la pujada de preus no afecti sobre manera a FEDA. L’entitat té en marxa diversos projectes d’aquestes característiques, com pugui ser el parc fotovoltaic, un parc eòlic o les xarxes de calor. Actualment, s’està iniciant la instal·lació a Escaldes-Engordany de la primera que també aportarà fred a les llars, i que es va presentar aquesta mateixa setmana.

El que és evident és que l’equilibri és molt complicat de trobar quan els preus dels països veïns es disparen d’aquesta manera. Fent comparativa, Jiménez assegura que l’any passat “va ser excepcional”, ja que a causa de la crisi sanitària derivada de la Covid-19 va haver-hi una reducció del 10%. A més, també apunta que va ser extraordinari a nivell de producció.

Etiquetes: