La commemoració del Bicentenari ha començat aquest matí amb la visita del director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, a la frontera de Farga de Moles, on s’ha trobat amb els agents destinats en aquest lloc fronterer. Piqueras ha recordat que ja la Policia Nacional va arribar a la Seu d’Urgell l’any 1824, on van desenvolupar funcions de documentació, s’expedien passaports i les cèdules d’identitat, es creava els censos de població, s’expedien els visats, referendava els passaports dels militars, donava cartes de seguretat als inscrits en el padró i als estrangers residents i concedia les llicències per a l’ús d’armes, la venda ambulant, la caça i la pesca.

Tota una tasca que va quedar acreditada quan “l’apassionat” inspector cap del grup de fronteres en el lloc fronterer de la Seu d’Urgell, Antonio Rodríguez Feijoó, en el marc del seu treball de fi de màster va començar a investigar l’arribada de la Policia Nacional al territori pirinenc i a la frontera amb Andorra. El primer que va trobar quan va mirar els arxius de la comissaria va ser un croquis de l’establiment fronterer de Farga de Moles, que es va inaugurar l’any 1972. Abans recorden “els controls es feien a la Seu d’Urgell i tots els cotxes que havien de passar per allà per accedir al Principat se’ls controlava”. També va trobar una ordre del governador civil de la policia de l’any 1941 que establien una sèrie de passos per travessar la frontera: “Hi havia diferents colors depenen de la residència dels viatgers, també segells d’entrada i sortida i diferents visats”.
Buscant i rebuscant va anar a parar amb Lluís Obiol, l’arxiver comarcal de l’Alt Urgell, qui en assabentar-se de la seva recerca, ja li havia preparat 44 caixes plenes d’informació. “La primera datava del març del 1824”. Ja està, ja tenia la resposta que buscava, però una vegada resolta la primera gran pregunta va arribar la segona: “Qui va ser el primer subdelegat de la Seu d’Urgell?”. La resposta, era José Ignacio Dalmau de Baquer i posteriorment José Areny de Plandolit. Durant els inicis es van encarregar dels presos, van investigar homicidis, incendis, controls de fronteres.
Poc temps després es va unir a la recerca l’agregat d’interior d’Espanya a Andorra, Javier López Pueyo. “Em van contagiar la passió que sentien”, explica. Tirant el fil, van anar descobrint com les tasques de cooperació transfronterera que duen a terme en l’actualitat no és tan diferent de la que feien fa 200 anys, unes relacions que assegura que “no són relacions bilaterals normals, són especials”. També han exposat com el subdelegat de la Seu va agafar un rol d’intermediari entre la Policia Nacional i el síndic general procurador de les Valls d’Andorra.
El darrer a sumar-se a l’equip va ser el jubilat comissari principal Félix Álvarez Saavedra, que en veure “la mina” tan interessant que tenien entre mans va avisar a Madrid per començar a moure-ho. Durant la seva intervenció ha ressaltat com el concepte de frontera ha canviat en tots aquests anys: “Abans es feia els controls des de la Seu, ara des de la mateixa línia fronterera a la Farga de Moles”. Una infraestructura que no descansa i que està 24 hores durant set dies de la setmana. En aquest sentit, ha explicat que durant el 2024, el punt fronterer ha documentat a 11 milions de ciutadans estrangers.
D’altra banda, durant la seva intervenció, el director general de la Policia també ha assenyalat que “en aquesta Unitat de Documentació, els policies nacionals realitzen una transcendental i importantíssima gestió de producció documental. L’any passat es van expedir més de 8.000 documents nacionals d’identitat, 2.750 passaports i més de 1.800 targetes d’identitat d’estrangers”.

A l’acte, en el qual eren presents el director general de la Policia Nacional, delegat del Govern a Catalunya, l’alcalde de la Seu d’Urgell, el Cap Superior de la Policia Nacional de Catalunya, membres de la junta del Govern, autoritats andorranes i de la Seu d’Urgell, l’Ambaixador d’Espanya a Andorra, i la plantilla de policia destinats a la Seu d’Urgell. Si ve una cosa ha quedat clara d’aquesta commemoració dels 200 anys de l’establiment de la Policia Nacional és com, a paraules del cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Manuel Rodríguez Jiménez: “Tota la feina dels agents que treballen a la frontera, tant espanyols com andorrans, permet mantenir uns estàndards de seguretat altíssims en monotonitzar, controlar i limitar el pas de persones que podrien representar una amenaça en tenir coses judicials pendents, o pretendre entrar regularment amb qualsevol dels dos estats dins d’estructures criminals organitzades. Gràcies a la interacció de forces s’obtenen aquests estàndards de seguretat, sobretot pel que fa a Andorra com a país”.
Comentaris (1)