La font de la plaça de les Fontetes sense aigua, els rentadors de cotxes de les benzineres tancats des de dijous a la nit. Són algunes de les imatges que es podien veure aquest divendres al matí passejant per la Massana. El comú ha prohibit regar amb aigua provinent de la xarxa d’aigua potable i ha demanat un esforç important a la ciutadania i empreses que redueixin al màxim el consum d’aigua. Són mesures excepcionals, com a mínim fins al proper dimarts dia 17 perquè les reserves d’aigua del dipòsit de Grau Roig, al Parc Natural del Comapedrosa estan entre el 25% i el 40%.
El sentiment que es respira entre els veïns és el de preocupació. L’Altaveu ha pogut copsar aquestes sensacions. N’hi ha més crítics que d’altres i alguns que no han volgut parar a micròfon obert. La major part de les persones consideren que “les mesures són correctes, però arriben tard”. La Conxita i la Luisa els hi preocupa que algun dia obrin l’aixeta i no els hi surti aigua. “Si no tenim aigua què fem?”, es pregunten i consideren que “no s’ha de desaprofitar perquè hi ha persones que no tenen aigua i hem de pensar en aquestes”.
La situació no només a la Massana, sinó a tot el país és de sequera i els boscos secs. Això té una afectació directa a la fauna i flora. La Montse viu a Escàs i relata com “estic en una zona on passava un riu i ara ja no hi passa i hem de treballar per solucionar aquest problema perquè em començo a preocupar”.
“Si continuem en aquest ritme es gastarà massa aigua i em preocupa perquè l’aigua és important i ara mateix escasseja”
El creixement urbanístic és un dels factors que la gent crec que pot tenir un efecte directe en les reserves d’aigua. La mateixa Montse té clar que “amb tants edificis i cases això afectarà segur”. Una opinió que comparteix l’Edmundo, qui considera que “si continuem en aquest ritme es gastarà massa aigua i em preocupa perquè l’aigua és important i ara mateix escasseja”. Sobre la taula ha posat el paper de les estacions d’esquí i el consum que en fan a l’hivern per produir neu de cultiu. “Els camps de neu gasten massa aigua per fer neu artificial i ens estem carregant les reserves d’aigua que tenim al país”, ha etzibat. En aquest sentit, el director general de Pal Arinsal, Josep Marticella, vol esperar a veure la situació meteorològica que hi haurà en els pròxims dies i a l’hivern. Manté que “aquests dies només tenim el Bike Parke Obert i el consum és moderat”.
“Com podrem abastir a tothom durant aquests dies i perquè era un problema que es veia a venir i no es té en compte l’escassetat de recursos naturals”
Tot plegat, en un pont de quatre dies i on els hotels, que també són grans consumidors, tenen un volum important de reserves. Aquest mitjà ha intentat posar-se en contacte amb els responsables, però ha estat impossible. En aquest cas, el Juli es pregunta “com podrem abastir a tothom durant aquests dies i perquè era un problema que es veia a venir i no es té en compte l’escassetat de recursos naturals”.
Tothom assegura que pren mesures a casa per reduir el consum. L’Anna explica que quan es renta les dents o es dutxa tanca l’aixeta quan no necessita l’aigua. Cuina amb l’aigua necessària o no utilitzar el rentavaixelles o la rentadora fins que estan plens, són algunes de les iniciatives que es fan. En el cas de les benzineres que tenen rentadors de cotxes, aquest divendres estaven clausurats, precisament per estalviar l’aigua.
Comentaris (17)