Embolics de parella

En un intent d’enaltir i defensar els recursos comunals, el conseller d’Urbanisme d’Encamp ha acabat posant la seva parella i cap de Cultura a la picotaLa corporació encampadana va adjudicar fa deu dies els treballs de serralleria i obra civil per col·locar una escultura a la rotonda de Valira Nova

Jordi Rich (esquerra) i Helena Laza.
Segurament la qüestió hauria passat sense pena ni glòria si el conseller no hagués ressaltat que l’escultura amb què es pretenia, es pretén, vaja, engalanar la rotonda de Valira Nova, a la carretera general CG-2, era ‘obra’ de la cap de Cultura. Tot per aprofitar recursos propis. Però Jordi Rich va remarcar l’autoria d’Helena Laza i aquí es van encendre totes les alarmes. I és que resulta que el responsable polític d’Obres i Urbanisme del comú d’Encamp és parella de la funcionària encarregada de dirigir tècnicament l’àrea de Cultura comunal. La qüestió ha derivat en acusacions de favoritismes i exigir que Laza acrediti la llicenciatura de Belles Arts de la qual es vantava Rich.

L’enèsima polèmica que té la majoria demòcrata encampadana de protagonista arrenca formalment el 4 de juliol. El BOPA publica l’adjudicació definitiva “dels treballs de serralleria i d’obra civil per a la construcció i la Instal·lació d’una figura d’un esquiador a la rotonda de la zona de l’antic càmping Europa”. Poc menys de 5.000 euros per retallar l’acer Corten amb què s’ha de donar forma a l’esquiador de l’escultura i una mica més de 4.200 euros per l’obra que li ha de servir de base. L’adjudicació va ser aprovada el 25 de juny per la junta de govern comunal. I amb anterioritat se n’havia parlat a la comissió d’Urbanisme.

Arran de la publicació de l’edicte al BOPA, ‘El Periòdic’ d’Andorra es fa ressò del fet i consulta amb Rich sobre la qüestió. El conseller explica que es va decidir engalanar la rotonda després que una cabina de mostra del Funicamp que hi va haver durant anys al punt rodó per decorar-lo s’hagués de retirar en resultar malmesa per culpa d’un accident. I és allí que el responsable d’Urbanisme comunal explica que s’ha tibat de recursos propis i aprofitant que la cap de Cultura es llicenciada en Belles Arts se li havien encarregat un parell d’esbossos i finalment se’n va triar un de concret que és el que servirà de base per tallar en acer la figura.

Jordi Rich va assegurar que s’aprofitava el fet que Helena Laza és llicenciada en Belles Arts per fer-li fer els esbossos de la figura que resulta que ha tret d’Internet

Tot plegat fa que ciutadans de la parròquia ‘descobreixin’ els ‘negocis’ conjunts entre conseller i funcionària, entre parella. Això sí, la feina de la cap de Cultura no comporta més despesa extra que la que va amb el sou si s’atén a l’edicte d’adjudicació. I com que “Laza no és gaire estimada a la parròquia”, segons algunes fonts, la situació acaba arribant a oïdes dels consellers de la minoria liberal que mostren públicament la seva estupefacció per un “detall” que els havia estat omès: l’autoria de l’escultura. Fonts properes al grup liberal indiquen que “hauria estat més senzill i enriquidor convocar un petit concurs d’idees entre joves artistes del país” i així promocionar el ‘producte artístic’ local.

No contents amb la polèmica encetada, de poca potència tot sia dit de passada, el comú d’Encamp emet un comunicat per aclarir la situació en què deixa clar que tot ha seguit una tramitació ordinària i del tot legal a parer seu i aclareix encara més rotundament que la responsable de Cultura comunal, funcionària, no ha percebut ni un cèntim d’euro. I explica també la nota, de manera gairebé estrambòtica, que Laza, que segons havia manifestat el conseller Rich dies abans és llicenciada en Belles Arts, havia recorregut a la xarxa, és a dir, havia ‘googlejat’, i a partir d’aquí va elaborar els esbossos que acabaran donant forma a l’esquiador de la rotonda.

De fet, ja abans que el comú emetés el seu comunicat, l’Altaveu va rebre algun missatge en què s’alertava si la llicenciatura en qüestió es tractaria d’un nou ‘cas Cifuentes’, en referència a la política espanyola que lluïa un màster que realment no havia cursat. En fi, que ara el que reclama la ciutadania ja no té a veure amb amiguisme i favoritismes. Ara vol saber -i també ho pretenen saber els consellers liberals- si la cap de Cultura té els estudis pertinents de Belles Arts o tot plegat són embolics de parella. De no saber l’un quina formació acadèmica té l’altra.

Etiquetes: