‘Els Pastorets’ surten al carrer

(AMB VÍDEOS) Un centenar de persones han assistit a la primera representació de la clàssica obra de Folch i Torres, celebrada als exteriors de la Casa Comuna

Els Pastorets de Sant Julià. Anna Mencos

Un any més, ‘Els Pastorets’ han tornat a Sant Julià. Aquesta vegada, però, ho han fet al carrer amb una nova adaptació de l’obra clàssica de Folch i Torres, enguany amb un temps reduït de 40 minuts. L’escenari principal ha estat la Casa Comuna i els seus exteriors, i l’espectacle s’ha adaptat perquè des de la carretera de davant de l’edifici els assistents poguessin gaudir de l’obra ben abrigadets. Enguany, han aprofitat aquest escenari tan especial per afegir ombres xineses a la façana de l’edifici, així com incorporar la presència de grans personatges de les llegendes andorranes.

Un centenar de persones han assistit aquesta tarda a la primera representació de la clàssica obra dels Pastorets, enguany celebrat a l’exterior i amb un gran objectiu al darrere: “Que la gent torni a viure una mica aquesta màgia dels Pastorets”, ha manifestat Txell Díaz, una de les directores.

Durant els 40 minuts de durada de l’espectacle els assistents han pogut veure una versió adaptada amb uns pastorets ambientats a l’Andorra de principis del segle XX, amb molt folklore i moltes llegendes del Principat. La Dama Blanca, el llop de la senyoreta o els menairons, són alguns dels personatges que no s’han volgut perdre la representació.

Durant l’estona que ha durat l’espectacle les finestres Casa Comuna s’anaven obrint i tancant constantment, i hi apareixien ombres representant els relats que estaven explicant el Lluquet, la Farigola,  l’Isabeló, el Jeremies o la Marta d’Ordino, mentre els assistents -calentets per les estufes que hi havia al voltant del pati de cadires muntat i les mantes que els han deixat a les cadires- miraven entusiasmats.


Les fúries de l’infern, la caldera del Pere Butero, el tartamudeig d’en Jeremies, el pacte d’en Getsè per donar la seva ànima a Satanàs… Tot plegat, en una nova versió dels Pastorets més comprimida que no ha deixat fora cap moment clau de l’obra de Folch i Torres. Per l’ocasió especial, la Casa Comuna també s’ha vestit de gala amb una il·luminació especial. També s’ha estrenat un nou vestuari fer per l’Anna Mangot, tota una novetat de l’espectacle.

 

La família dels pastorets arriba gairebé al centenar de persones, i aquestes últimes setmanes han estat ultimant els darrers detalls perquè tot sortís a la perfecció. Una tasca que no ha estat del tot senzilla, ja que el fet de convertir un espectacle tradicional amb un teatre de carrer té els seus reptes logístics. “La gent que hi participa ho fa des de fa molts anys i estan acostumats a una cosa que té un teatre que el carrer no ho té”, ha detallat, Núria Montes, codirectora de l’obra. També ha estat “un repte tot el tema de gestionar sobretot en l’àmbit sonor i tota la infraestructura tècnica que requereix adaptar aquest espectacle al carrer”, ha afegit.

Enguany, ‘els Pastorets’ faran vuit funcions: amb dos passis avui, el dia 28, i els dies 4 i 5 de gener.

 

Els Pastorets
Els Pastorets eguany han sortit al carrer.
Els Pastorets s'han representat enguany a Casa Comuna.
L'entrada de Casa Comuna de Sant Julià ha estat l'escenari de bona part de la representació.
Els Pastorets de Sant Julià han realitzat la primera representació a Casa Comuna aquest dijous.
El naixement de Jesús.
Un moment dels Pastorets.