“El problema dels tests de saliva és la fiabilitat”

El doctor en Química i consultor en biotecnologia Federico Gaeta va dissenyar una solució per estabilitzar l’àcid ribonucleic que es mira d’aplicar al coronavirus: “L’ideal seria tenir un test com el de l’embaràs”

Federico Gaeta en el transcurs de la xerrada amb l'Altaveu.

Com molts altres científics, el doctor en Química i consultor en biotecnologia Federico Gaeta dedica actualment bona part del seu temps a buscar solucions en relació amb el coronavirus. El 80% de la seva activitat professional, intel·lectual, està dirigida a la recerca de nous instruments per conèixer millor la Covid i poder-la aturar. Entre altres, treballa per mirar d’aconseguir un test ràpid tant fiable com pot ser la PCR. I és que, diu, el gran problema dels tests d’antigen salivals, els que es pretenen fer servir a Andorra en la temporada hivernal, són de molt baixa fiabilitat. “Ara, més val això que res”, afirma.

Aquest científic espanyol amb vincles familiars al Principat, fet que porta a seguir amb assiduïtat el que passa a Andorra, va dissenyar una solució per estabilitzar l’àcid ribonucleic (ARN), l’únic material genòmic que es troba en certs virus, com la Covid. És a partir d’aquesta solució dissenyada per Gaeta i que està treballant amb laboratoris i farmacèutiques amb els quals col·labora, que s’intenta dissenyar un test ràpid de saliva. No el d’antigen que es pretén usar al Principat, i que està en una fase de desenvolupament més avançada, sinó via estabilització de l’ARN, com s’ha dit.

“La ciència està bé i va pel bon camí; el problema és la logística”, manté el científic andalús amb vincles familiars al Principat, que col·labora amb laboratoris i farmacèutiques d’arreu del món

Qualsevol test que necessiti fer una amplificació de les mostres biològiques obtingudes té el problema del temps necessari per poder disposar dels resultats. És el cas de la PCR, amb una fiabilitat gairebé del 100% però que demanda temps per processar-se. O les TMA. “Encara que hi hagi una màquina que pugui processar mil analítiques diàries, és poc, fins i tot pel cas d’Andorra”, afirma Federico Gaeta, que manté diversos ‘principis’ d’allò més clars i rotunds. Per exemple: “L’ideal seria tenir un test com el d’embaràs”, que se’l pot administrar el mateix interessat, que és molt ràpid i molt fiable. En això està treballant, entre altres coses, aquest científic. En aconseguir un test equiparable però per la Covid.

Més sentències interessants que deixa Gaeta. “La ciència està bé i va pel bon camí; el problema és la logística.” I ho argumenta, per exemple, amb el fet que hi ha diversos laboratoris que tenen vacunes en una fase molt avançada d’experimentació, que s’han reduït molt els terminis que serien normals en altres ocasions i davant altres malalties. Però que hi ha moltes dificultats per posar-les al mercat. Per la logística. Una de les que està més avançades, explica aquest científic andalús, caldria transportar-la en contenidors a 80 graus negatius. Això ho complica molt tot. En relació amb la vacuna, cal veure el nivell de seguretat que poden oferir. “Les vacunes s’administren a persones sanes”, per tant, que el nivell de protecció sigui del 50% per a Gaeta és un percentatge baix.

“No n’hi ha prou de dir que s’han evitat milions de morts, i sinó que ho demanin als difunts i a les seves famílies”

Malgrat que s’estan batent tots els rècords, Gaeta manté que queden mesos encara per tenir disponible la solució injectable necessària (“entre cometes, tenir una vacuna no serà un problema, la qüestió serà que segui segura i funcional”) i té clar que “haurem de portar mascareta com a mínim un any més”. De fet, diu mig sorneguer, pot arribar a ser més efectiva la mascareta que la vacuna. “El millor és evitar, evitar, evitar contactes”, diu tot afegint-hi, novament lligat a la qüestió dels tests, que “no podem oblidar el comportament humà: els tests tenen sentit quan algú ha comès un error. És millor evitar el contacte”.

I acaba amb un ‘record’ a la classe política i a la gent en general. “Hi ha hagut una errada global: no s’han adoptat les mesures pertinents. S’han d’evitar els contagis com sigui. Falta sentit comú i sobre gent molt ‘tonta’”. I encara sentencia: “Els polítics, a Espanya, a Andorra o als Estats Units no estan preparats per fer front a aquesta pandèmia.”