Anem per parts. La Manxa és terra de vent i de molins. I de la llegenda del Quixot. Si hi ha una zona emblemàtica d’infraestructures farineres tradicionals a Espanya aquesta és el Cerro (turó) Calderico, a Consuegra, que té la consideració de conjunt històric monumental i és bé d’interès cultural (BIC). Als afores de la població toledana, a un centenar de metres del seu castell, hi ha dotze molins fariners construïts durant la primera meitat del segle XIX. Tots tenen noms sorgits de les novel·les de Cervantes. Sancho, Rucio, Bolero, Espartero, Chispas, Caballero del verde Gabán, Mambrino, Alcancía, Cardeño, Mochilas, Vista Alegre i Clavileño. Si han llegit les aventures d’en Quixot potser recordaran que en la segona part uns ducs miren d’espantar l’heroi espigat amb un cavall de fusta. Clavileño es diu. Com el molí del qual Andorra n’és propietària el 1967.
Efectivament, durant els anys de la primera expansió turística i econòmica del Principat, el país va travar una excel·lent amistat amb la població toledana. Fins al punt que Consuegra i Andorra es van agermanar el 1967 i van promoure diverses relacions i activitats. Potser alguns recordaran el Ral·li Andorra Consuegra. D’altres sabran ara que com a mostra d’amistat la ciutat manxega va cedir un dels seus molins al Consell General, llavors òrgan màxim de representació institucional ja fos en la vessant executiva, ja fos en la normativa. D’ençà del 1967 doncs, Clavileño forma part del patrimoni nacional d’Andorra. Això sí, un patrimoni que en aquest cas és a 800 quilòmetres.
El 2005 i el 2013, el Govern ha aprovat partides financeres -20.000 euros un cop; 30.000 l'altre- per fer treballs de manteniment o per reparar l'immoble, sempre subjecte a la climatologia
Andorra ha hagut de finançar en un parell d’ocasions els darrers anys obres de millora en l’esmentat molí. El 2005 es van haver d’invertir prop de 20.000 euros per fer tasques de manteniment al simbòlic edifici. Bàsicament es va refer la teulada i es van col·locar els dispositius necessaris per instal·lar les aspes originals i que es conservaven en bon estat. Vuit anys després, el 2013, l’ajuntament de Consuegra i el Govern d’Andorra van signar un conveni per injectar pràcticament 30.000 euros necessaris per recompondre l’eix i les aspes que s’havien fet malbé per la climatologia i algun que altre cop de vent. En aquella ocasió, degut a una ventada, altres molins de la zona també en van sortir malparats.
La tempesta d’aquest dijous
En cap cas, però, la destrossa va ser com l’ocorreguda aquest dijous. Vents huracanats bufant a 150 quilòmetres l’hora van endur-se literalment la teulada sencera d’un dels molins. I van causar danys molt importants en nou més dels edificis. Clavileño ha resistit l’embat. I de quina manera. Tant és així que serà, ara per ara, dels pocs molins que Consuegra podrà continuar mostrant als turistes. De fet, el temporal de vent ha fet tant mal que la indústria turística de la zona se’n veurà clarament afectada. Un dels molins està adequat com a restaurant. I és dels que més malparat n’ha quedat, per la qual cosa, el futur laboral de les setze persones que hi treballen ara per ara és tota una incògnita.
No així el molí andorrà. El responsable de l’oficina de turisme de Consuegra, José María Perulero, ha explicat a l’Altaveu que “Clavileño, el molí del Principat d’Andorra, ha estat un dels que millor ha resistit a ‘Emma’”, perquè tot i que els meteoròlegs asseguren que no, la gent de la zona estan convençuts que el Cerro Calderico ha estat víctima d’aquell fenomen meteorològic. Sortosament, en ser el temporal de matinada, no hi va haver víctimes. Però els danys materials són molt quantiosos.
Perulero ha afirmat que, de Clavileño, “les seves aspes, els seus llenços i la seva estructura han quedat pràcticament intactes; s’ha comportat com un autèntic gegant contra la violenta tempestat”. A Consuegra sempre els satisfà i és motiu d’orgull tenir noves d’Andorra. “És gratificant comprovar que els llaços d’amistat, malgrat la distància, continuen intactes i que andorrans i consaburenses continuem junts tant per allò bo com per allò dolent.” I el responsable de l’oficina turística de la ciutat manxega conclou: “Clavileño seguirà mostrant als milers de visitants de Consuegra el patrimoni del gran país dels Pirineus que és Andorra.”
Comentaris