Dues societats per pagar (menys) una mateixa feina

La Batllia analitza demandes contra Menta per abonar de forma indeguda les hores extra, amb la qual cosa s’impedeix el control, per exemple, del temps treballat o de si es respecten els descansos, fins i tot en el cas de concessions administratives

La Batllia analitza alguna que altra demanda laboral relacionada amb una pràctica que la principal empresa de la seguretat privada estaria suposadament usant en molts dels seus treballadors i que a banda de suposar una retribució menor de la que tocaria als treballadors, també dificulta el control de les jornades de treball que fan els seus empleats. La clau de volta de tot plegat és utilitzar una de les empreses que va absorbir però que no va liquidar. I aquí, d’entrada, ja hi ha una suposada irregularitat que afecta diverses administracions.

En efecte, segons les fonts consultades -hi ha el sindicat que aglutina alguns dels professionals del sector de seguretat, que no deixa de ser una branca de l’USdA, però també hi ha accions judicials ja endegades per altres treballadors a títol individual-, el grup Menta, actualment la companyia de seguretat segurament més important quant a volum d’empleats perquè també aglutina altres sectors laborals, té adjudicacions públiques en tant què Menta. Però en no pocs casos, hores que realitzen treballadors de Menta per a dites administracions acaben cobrant part d’aquella feina a través d’una altra societat.

El salari base i les hores extra màximes permeses, Menta, segons fonts promotores de demandes, les sol abonar de manera correcta i via la societat que pertoca. Però les hores extraordinàries de més s’abonen a partir d’una de les societats absorbides (Vipsa) i ja no es paguen com a tal ni s’especifica, segons les fonts, el nombre d’hores realitzades. Així, l’empresa no només s’estalvia diners -amb el conseqüent enuig dels treballadors, que no cobren la feina feta al preu que pertocaria- sinó que evita que es pugui fer un control correcte per part de les autoritats dels descansos i altres.

I és que els vigilants fan moltes més hores, a la pràctica, del que estableix la legislació. Però com que es paguen per dues empreses diferents… Això sí, en cap cas hi sol haver descansos i l’uniforme, per exemple, sempre és el mateix. Els treballadors han estat reivindicant durant molt temps a l’empresa que resolgui aquestes anomalies, que també s’estenen a d’altres conceptes com jornades festives que tampoc no són degudament abonades, ja sia pecuniàriament o amb dies festius. Però no s’ha aconseguit de cap manera. D’aquí que s’hagi començat a veure la Batllia com l’única sortida. Per ara, la via laboral.

Comentaris (2)

Trending