En efecte, segons les fonts consultades -hi ha el sindicat que aglutina alguns dels professionals del sector de seguretat, que no deixa de ser una branca de l’USdA, però també hi ha accions judicials ja endegades per altres treballadors a títol individual-, el grup Menta, actualment la companyia de seguretat segurament més important quant a volum d’empleats perquè també aglutina altres sectors laborals, té adjudicacions públiques en tant què Menta. Però en no pocs casos, hores que realitzen treballadors de Menta per a dites administracions acaben cobrant part d’aquella feina a través d’una altra societat.
El salari base i les hores extra màximes permeses, Menta, segons fonts promotores de demandes, les sol abonar de manera correcta i via la societat que pertoca. Però les hores extraordinàries de més s’abonen a partir d’una de les societats absorbides (Vipsa) i ja no es paguen com a tal ni s’especifica, segons les fonts, el nombre d’hores realitzades. Així, l’empresa no només s’estalvia diners -amb el conseqüent enuig dels treballadors, que no cobren la feina feta al preu que pertocaria- sinó que evita que es pugui fer un control correcte per part de les autoritats dels descansos i altres.
I és que els vigilants fan moltes més hores, a la pràctica, del que estableix la legislació. Però com que es paguen per dues empreses diferents… Això sí, en cap cas hi sol haver descansos i l’uniforme, per exemple, sempre és el mateix. Els treballadors han estat reivindicant durant molt temps a l’empresa que resolgui aquestes anomalies, que també s’estenen a d’altres conceptes com jornades festives que tampoc no són degudament abonades, ja sia pecuniàriament o amb dies festius. Però no s’ha aconseguit de cap manera. D’aquí que s’hagi començat a veure la Batllia com l’única sortida. Per ara, la via laboral.
Comentaris (2)