Dones, agricultura i La Serenalla

El parc del Prat Gran de la Massana ha acollit durant tot el cap de setmana espais gastronòmics, concerts, debats, operadors comercials i l’exposició fotogràfica ‘Mujeres Rurales de América, sembrando hoy la agricultura del futuro’

Comentaris

Entre La Serenalla Market i l’oficina de turisme, s’han vist aquest cap de setmana diverses fotografies. No són imatges a l’atzar ni que passin desapercebudes, en elles es mostren els rostres, la feina i la vida de moltes dones d’Amèrica Llatina i el Carib. Persones desconegudes a Andorra, però que transmeten una filosofia i una lluita que bé es coneix històricament al país, la del treball femení per al manteniment de les llars.

La mostra fotogràfica ‘Mujeres Rurales de América, sembrando hoy la agricultura del futuro’ és el resultat d’una cooperació entre la revista Vogue i l’Institut Interamericà de Cooperació per a l’Agricultura (IICA), portada a terme al 2019. Les 28 imatges que formen aquesta inusual exposició van ser fetes per la brasilera Cecilia Duarte, fotògrafa de moda, publicitat i interessada en els temes socials. Aquestes dones d’Argentina, Brasil, Guatemala i Jamaica han recorregut el món en aquests dos anys, fins a arribar aquest cap de setmana al parc del Prat Gran, de la Massana.

“La majoria d’elles tenen dificultat per accedir a la terra, per accedir a microcrèdits, de digitalització...” apuntava Soraya Villarroya, coordinadora de l’Oficina per a Europa del IICA, en la inauguració de la mostra passat divendres. “L’objectiu d’aquesta exposició és donar-los la visibilitat que mereixen”, afirmava la coordinadora, “es poden veure imatges de dones molt potents, històries de vida molt autèntiques, afrodescendets, indígenes, de diferents països que es dediquen a l’artesania, la pesca, el turisme...”.

Moltes d’aquestes dones, d’aquestes treballadores, suposen el sostén de les seves famílies, de les seves estructures socials. Són les que alimenten pràcticament continents sencers, que cada dia treballen la terra per treure-la endavant i per recollir els seus fruits. “Han portat endavant projectes molt interessants i s’estan convertint en referents als seus territoris”, afirmava Villarroya.

Aquest reportatge es va fer també amb molta feina, amb 15 vols i 2.500 quilòmetres recorreguts per l’equip de Vogue. Tot per mostrar al món la feina d’aquestes dones, habitualment intergeneracional i que afecta a totes les que pertanyen a una mateixa família, que passa de mares a filles. Però no únicament inculquen aquesta filosofia de treball, sinó també el respecte i l’amor per la terra.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending