Acolorint els carrers de Canillo

Deu artistes impulsen la creació als carrers de talent emergent d’Andorra i països veïns per a la confecció d’obres urbanes en el marc del PSSST Festival del Grafiti

Si els que són més conservadors no acaben de veure clar les qualitats artístiques que pot aportar el ‘grafiti’, l’accés a l’aparcament de l’Arenyeta de Canillo en va ple. Aquest divendres, en el marc d’un taller amb la col·laboració del Punt Jove, una vintena de nens han començat a pintar les dues parets del túnel per inaugurar el PSSST Festival del Grafiti, que des d’avui fins al diumenge pretén apropar aquesta forma d’art urbà a la ciutadania. “L’objectiu és mostrar la varietat d’artistes que hi ha tant al nostre país com als veïns i promoure aquesta pràctica”, assegura l’Andrea Camp, organitzadora del festival.

A hores d’ara, el túnel d’accés al pàrquing de l’Arenyeta, sota l’edifici del telecabina, ja comença a agafar color -i també olor- dels aerosols, els nous pinzells d’avui en dia. Amb el suport de Studi Mural, deu artistes urbans de diferents llocs -tres d’Andorra, un de la Seu d’Urgell, un de Barcelona, dos de Nantes i tres de París- estan exercint de tutors d’una vintena de nens tot entusiasmats, amb mascareta incorporada, que han començat a experimentar sobre una pràctica que existeix des de temps remots, amb alguns exemples que es remunten a l’antic Egipte, l’antiga Grècia o l’Imperi Romà, tot i que va esclatar amb força als anys 80 a la ciutat americana de Nova York.

Sobre aquesta qüestió, el festival ha projectat una pel·lícula d’inauguració al Museu de la Moto que fa valdre la labor de la fotoperiodista Martha Cooper, l’encarregada de documentar els orígens d’aquest art urbà que genera tanta controvèrsia. “Hem fet una programació d’activitats que estan totes lligades amb la cultura urbana. La idea és promoure el ‘grafiti’ aquí a Andorra i que la gent pugui descobrir-ne les diferents cares, perquè a vegades tenim una mica de prejudici de què és, i mostrar la varietat d’artistes que hi ha tant al nostre país com als veïns”, ha destacat Andrea Camp, l’organitzadora del PSSST, que també inclou concursos, concerts de música urbana, batalles de rap, exhibicions de ‘breakdance’ i taules rodones.

Abans de començar el film, el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, també ha donat el seu punt de vista particular, celebrant que aquests colors omplin de vida la parròquia i el poble. “No ho teníem gaire clar, però vist el que s’està fent ha estat un èxit i un encert. El ‘grafiti’ és art urbà, comunicació, expressió i moltes altres coses encara que no hi estiguem acostumats. Està quedant fantàstic gràcies a aquest taller de nens amb el Punt Jove. No ho sabíem i teníem una joia amb les parets d’aquest túnel”, ha afirmat el cònsol.

Durant el cap de setmana, a la plaça del Telecabina hi haurà actuacions d’artistes i DJ’s com YumJ, Esca, W’Wise, K2K i Jinete Bravo o Flake. Per acabar, el diumenge es durà a terme una taula rodona sota el nom de ‘Grafiti: l’art il·legítim’, moderada per F*CK i Lloc amb Carles Arenys, Marc Iserte, la mestra de cerimònies Andrea Camp i altres convidats.

Comentaris (8)

Trending