Amb únicament la portada publicada, Lacueva explica que, entre les pàgines que amagarà, es podrà trobar “una obra coral, amb personatges molt diversos que anirem coneixent a través de dues històries paral·leles”. Així, l’escriptora endinsa al lector en la societat andorrana, l’actual i la del 1950, fent salts en el temps i descobrint el passat i el present del país, els seus costums, tradicions i realitats. El personatge de Climent es donarà a conèixer d’una manera més intima, donant explicació a moltes de les seves actituds actuals. Lacueva explica que es tracta d’una “història d’il·lusions, d’enyorança de temps passats, de vivències sovint idealitzades, però també de pèrdues i decepcions que queden ben enquistades a l’ànima”.
Cal entendre que aquestes històries es regiraran entre elles mateixes, donant peu entendre l’actualitat a través del passat, així com passa a la vida real. “M’interessava molt viatjar al passat d’aquesta Andorra del 1950 que encara no ha entrat ben bé en l’era moderna i encara guarda els seus usos i costums, el bon veïnatge i s’ajuden tant com poden”. Lacueva, en aquesta novel·la, reflectirà una de les característiques principals de la societat del principat, la germanor i el treball conjunt en dues històries “on s’entrellacen la cobdícia i el desig de prosperar”.
Abans de fer pública aquesta darrera novel·la, Lacueva ja ha vist recompensada, en certa manera, la seva feina creant i escrivint aquesta sèrie de misteris. Recentment ha estat finalista al V Festival de Novel·la Negra del Garraf Cubelles Noir, en la secció de les obres escrites “per una dona en català i publicada el 2020”, amb ‘Scrap Mortal’. Aquesta tercera part de les aventures de Cerni Llop i Climent Masoliver es publicaran al novembre, amb Llibres del delicte.
Comentaris