Els ‘dies andorrans’ de la dona dels mil milions de lliures

Se sospita que fins i tot integrants dels serveis d’intel·ligència britànics van estar-se al Principat tot recercant Sarah Gina Panitzke, detinguda fa uns dies al Montsià

Hi va haver uns dies que Sarah Gina Panitzke va fer vida al Principat. Discretament. D’amagat. I, com sempre, abillada amb una caracterització física i de vestimenta distinta al que durant la seva vida anterior a ser un objecte del desig de les autoritats britàniques era. Panitzke ha estat durant anys una de les persones més buscades, almenys, d’Europa. Considerada una criminal d’alta volada, era objectiu prioritari pel Regne Unit. “Van fer d’aquesta dona una qüestió d’Estat”, indiquen les fonts.

Aquesta dona, avui de 47 anys, integrava una xarxa que durant anys es va dedicar a comprar telèfons mòbils en llocs on no havien de pagar impostos -se sospita que n’haurien pogut adquirir al Principat, per exemple- i després els revenien al Regne Unit. Defraudant l’IVA. Era tal el volum de dispositius que venien que aquesta organització jutjada el 2013 sola venia més mòbils que totes les botigues legals del Regne Unit juntes. La xarxa va obtenir uns guanys, consideren els investigadors, d’algun bilió de lliures esterlines.

Sarah Gina Panitzke.

Relacionat

Cau a Catalunya una dona que havia estat buscada a Andorra per un frau d’IVA multimilionari

Panitzke era peça clau en el blanqueig d’aquells diners a través d’un complicat entramat societari. Posseïa empreses a cavall d’Espanya, Dubai i Andorra. Se la va acusar i condemnar per haver rentat, ella sola, més de mil milions de lliures esterlines. Mai fins ara, però, no havia estat en mans de les autoritats britàniques. Just quan s’havia d’iniciar el judici contra els integrants de la banda, Sarah Gina es va fugar del seu país. Era el 2013. Des de llavors es va convertir en objectiu número 1 de les autoritats britàniques.

WhatsApp Image 2022 03 02 at 14.19.48
Prenent-li les empremtes dactilars.

Pels seus lligams familiars i acadèmics, de seguida es va pensar en què s’hauria establert a Espanya. Se la va situar a Vilanova i la Geltrú. Després i més concretament a Olivella, on la guàrdia civil va constatar que el seu marit la visitava els caps de setmana per dur-li allò que necessitava per anar fent vida. Però el matrimoni va descobrir allà pel 2015 els controls als quals eren sotmesos i van tornar a donar un gir a la seva vida.

Amb el suposat suport de la comunitat anglesa d’Arinsal, durant un temps Panitzke va estar-se “en un moment indeterminat i un lloc que no s’ha pogut acabar de concretar entre la Massana i Ordino”

Fonts policials consultades asseguren que “en un moment indeterminat i un lloc que no s’ha pogut acabar de concretar entre la Massana i Ordino”, Sarah Gina Panitzke es va refugiar a Andorra. Degudament caracteritzada. Tenia el suport i la cobertura, sospiten els investigadors, de la comunitat anglesa d’Arinsal. De fet, la guàrdia civil la cercava per Andorra per allà al 2019. Fins i tot se sospita que integrants dels serveis d’intel·ligència britànics es van infiltrar al país. Per buscar-la. “Era un objectiu absolutament prioritari.”

Finalment va ser enxampada fa uns dies al petit municipi de Santa Bàrbara, al Montsià, al sud de Catalunya. Feia una cosa tan lloable quan els guàrdies civils que havien muntat un dispositiu de captura prou destacat com passejar un gosset. Pràcticament deu anys després de fugir de les autoritats britàniques, s’acabava l’aventura de Sarah Gina. Ara serà sotmesa a un procés d’extradició. I de ben segur que una vegada enviada al Regne Unit, durant uns anys li tocarà fer estada entre reixes.

Etiquetes

Comentaris

Trending