Els detalls de l’‘acord europeu’ dels quals Govern treu pit

L’executiu assegura que la UE “ha tingut en compte aquelles particularitats pròpies d’Andorra que s’havien marcat com a essencials”

ANDORRA I EUROPA HAN DONAT AQUEST MIGDIA PER TANCADES LES NEGOCIACIONS. SFGA

Com ha destacat el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, el text acordat ha tingut en compte aquelles particularitats pròpies d’Andorra que el Govern s’havia marcat com essencials. De fet, l’executiu treu pit d’un seguit de qüestions que considera cabdals. Des del control de les fronteres i de les duanes a temàtiques relacionades amb la sobirania fiscal.

En matèria de lliure circulació de persones l’acord negociat estableix que els andorrans podran circular i treballar a qualsevol país de la UE en les mateixes condicions que la resta de ciutadans europeus. Així, i sota el principi de poder tenir previsibilitat sobre el creixement demogràfic del país, s'ha negociat una adaptació específica perquè Andorra mantingui una regulació dels fluxos immigratoris de treballadors. Un cop entrat en vigor l'acord, s'iniciarà un període transitori inicial de 2 anys i una solució revisable de mutu acord cada deu anys. El nou sistema serà aplicable als nacionals europeus, mentre que la resta de persones immigrades es continuaran regint pel sistema actual.

Aquesta solució simplifica al sistema de quotes actual a tres modalitats: residents econòmicament actius, passius i temporers (menys de 12 mesos). D'aquesta manera, el nombre de permisos mínims anyal es calcularà aplicant sobre la mitjana de cada categoria de permisos dels darrers 5 anys, una variació de 7% per actius (correspondria amb les dades actuals a 368 noves residències), 2,5% per residents sense activitats econòmica (correspondria a 65 noves residències) i 5% per a temporers fins a 12 mesos (correspondria a 68 noves residències). Aquests percentatges representen el mínim de residències que Andorra ha de posar a disposició dels nacionals UE. Un cop assolida aquesta xifra el Govern pot decidir seguir atorgant noves residències si hi ha la necessitat.

El cap negociador andorrà, Landry Riba, aquest migdia a Brussel·les. | SFGA

L'entesa en matèria de lliure circulació de persones també garanteix un procediment de verificació d'antecedents penals, per continuar mantenint un dels valors afegits del país com és la seguretat pública. Així, s'instaura un sistema de verificació aleatòria mitjançant una declaració jurada dels antecedents penals que serà sistemàtica per a certes professions sensibles, vinculades especialment a la salut, educació, serveis financers, entre d'altres.

SEGURETAT SOCIAL I TELECOMUNICACIONS

Pel que fa a la seguretat social, l'acord amb la UE permetrà, passat un període transitori de dos anys, que les persones que cotitzin a Andorra puguin desplaçar-se i rebre atenció mèdica en qualsevol país de la Unió, mitjançant la targeta sanitària europea que permetrà, per exemple, no haver d’anticipar pagaments o documents.

En matèria de telecomunicacions es preveuen alguns canvis que permetran beneficiar tant als nacionals com als visitants del país. L'acord pactat amb la UE preveu una adaptació progressiva per a la desaparició del roaming de pagament. Andorra s’alinearà a la situació de roaming 'like at home' de la resta de països de la Unió. Així mateix, també es preveu que el mercat de les telecomunicacions es pugui obrir en un període transitori de set anys. Alhora, s'estipulen mecanismes de salvaguarda per mantenir uns requisits mínims de qualitat i universalitat del servei. Aquesta solució, tal com ha destacat el cap de Govern, és “única” dins del mercat de la Unió. En relació al sector de l'energia, l'Acord d'associació permet mantenir l'operador principal actual, sense necessitat d'obrir el mercat andorrà a nous operadors en aquesta matèria.

L’acord d’associació, en relació als mecanismes de liquiditat, no inclou l'accés a aquest tipus de mecanismes ni tampoc a cap prestador de darrera instància però els mandataris governamentals consideren, ells, que “sí que és acord indispensable per poder negociar aquests instruments per altres vies bilaterals”

Per la seva banda, el protocol específic per als serveis financers apunta una entrada gradual al mercat interior. Andorra disposarà de quinze anys per reprendre a normativa dels quatre sectors implicats: banca, assegurances, fons d’inversió i mercat de valors. La reciprocitat queda garantida amb l'objectiu que els operadors de la UE de les diferents categories no puguin operar a Andorra fins que la normativa europea no hagi estat represa a Andorra i les entitats andorranes puguin operar a Europa. També s'estableixen mecanismes específics de supervisió, aportant així un grau més de confiança internacional en el sistema financer nacional. Per últim, en relació als mecanismes de liquiditat l’acord d’associació no inclou l'accés a aquest tipus de mecanismes ni tampoc a cap prestador de darrera instància, però sí que és acord indispensable per poder negociar aquests instruments per altres vies bilaterals.

També es garanteixen nous mecanismes i facilitats per als joves andorrans, que podran accedir a beques d’estudis en les mateixes condicions que ho fan els nacionals europeus. Així, Andorra podrà participar en la totalitat o part dels programes europeus als que vulgui participar (Erasmus, Life, Horitzó Europa, Europa creativa, etc.). L’objectiu d’aquest acord és facilitar i adequar la participació dels petits Estats als programes europeus. Finalment, i en matèria de lliure circulació de mercaderies, cal destacar el període transitori de 30 anys que Andorra i la UE van acordar per assolir una reducció progressiva dels drets de duana aplicables al tabac, tot mantenint les franquícies actuals (tres vegades superiors a la d’altres estats tercers).

L’acord d’associació es divideix en 25 annexos i un acord marc. La gran majoria de les temàtiques concretes (telecomunicacions, seguretat social, lliure circulació de treballadors, entre d’altres) estan incloses en els annexos i en l’acord marc s’hi estableixen els principis generals, les disposicions comunes, la governança de l’acord i altres elements comuns com l’entrada en vigor, la resolució de diferències i mecanismes de denúncia.