Descobrint més secrets de la Ruta dels Orris d’Encamp

Tot a punt per començar la segona fase dels treballs d’excavació de l’Orri ubicat al nord-est de l’Estany Forcat i del jaciment del Túmul del Cubil

Imatge de la Ruta dels Orris d'Encamp. Visit Andorra

La intervenció arqueològica en dos indrets situats a l’alta muntanya d’Encamp està a punt de començar. Es traca de dos jaciments de la Ruta dels Orris: el jaciment ubicat en el pla existent al nord de l’Estany Forcat i el Túmul del Cubil. La junta de govern va aprovar el passat 14 d’agost l’adjudicació del concurs a Actium Patrimoni Cultural per un pressupost de 108.800,40 euros i va donar un termini de dos mesos per dur-ho a terme.

Entrant en detall i en referència als treballs a l’Orri de l’Estany Forcat, la intervenció arqueològica en aquest indret va començar l’any 2023. Aquest antic orri pastoral consta d’una cabana, una munyidera i altres estructures complementàries, que segons els resultats obtinguts en la primera fase, daten d’entre els segles XII i XIII. En la segona fase es preveu que continuï l’excavació actuant en una superfície aproximada de 90 metres quadrats. Per fer-ho serà necessari retirar les pedres d’una possible cabana i, continuar excavant el sediment i estructures existents sota aquestes, on es creu que hi ha estructures de combustió.

Pel que fa al Túmul del Cubil, d’acord amb els resultats obtinguts l’any 2019, es tracta de les restes d’un túmul prehistòric que dataria d’entorn el 2.200 aC. Per tal de poder documentar en detall el jaciment, els treballs s’hauran de dur a terme en dues fases.

En la primera fase es farà la retirada de la capa vegetal existent, de la qual ja se’n va retirar 80 metres quadrats el 2019; en la segona fase es procedirà a excavar l’espai central del túmul, format per lloses de mida mitjana i gran. A hores d’ara es desconeix el contingut i la conservació de restes en l’interior d’aquest espai, però la datació del segle XI aC, obtinguda de la part exterior, així com l’estat de les lloses, presumiblement ensulsiades, són indicis que fan pensar que pot haver estat remogut. Finalment, es cobrirà provisionalment les estructures mitjançant l’estesa d’una capa de geotèxtil, com a mesura preventiva per evitar la degradació fins a futures actuacions de consolidació o una nova excavació.