Els correus del CNI en el ‘cas BPA’: veritat o mentida?

Espot i Demòcrates defensen per enèsima vegada el relat oficial sobre la intervenció del banc i arremeten durament contra Escalé, que exigeix al Govern que reclami els ‘mails’ i faci fer una anàlisi pericial per poder corroborar-ne la veracitat

El que suposadament havia de ser la reiteració del relat oficial sobre el ‘cas BPA’ -que ho ha sigut- arran d’una pregunta parlamentària d’Andorra Endavant s’ha acabat convertint, al Consell General, en un atac en tota regla de Demòcrates contra el líder de Concòrdia, Cerni Escalé, fins al punt que en un esclat de malestar i ira per part del conseller general ‘concordi’ ha arribat a advertir d’un impossible: emprendre accions judicials contra la presidenta suplent del grup demòcrata, una Maria Martisella que ha estat l’encarregada d’encendre el foc. 

La batussa que han acabat protagonitzant el cap de Govern, Xavier Espot, i Escalé ha estat força pujada de to. Amb un to molt agre, exactament. I amb el rerefons d’uns correus electrònics del CNI que hi ha que creu decididament que proven una conxorxa i hi ha qui considera que són tota una mentida. En tot cas, i enmig d’un batibull ple de mala bava demòcrata, el president del grup de Concòrdia ha reclamat al Govern que exigeixi al Grup Godó -la matriu de RAC1, l’emissora que va destapar els correus del centre d’intel·ligència espanyol- els ‘mails’ per poder-ne fer una anàlisi forense i comprovar-ne la veracitat o no. I sigui un cas o sigui l’altre, s’adoptin mesures en conseqüència per defensar la sobirania andorrana. Espot ha assegurat que al Govern no li pertoca comprovar res perquè, a parer seu, no hi ha res a comprovar.

54453713446 b8b1e4dae5 o
Xavier Espot durant una de les seves intervencions. | CONSELL GENERAL

La sessió de control al Govern s’ha iniciat com preveia el guió: amb Carine Montaner demanant per les informacions ofertes per RAC1 i els correus electrònics de la intel·ligència policial espanyola, els correus del CNI. Però ha acabat poc menys que com el rosari de l’aurora. Espot ha començat la seva intervenció assegurant que “la informació és falsa” i sense poder asseverar si els correus són certs o no, sí que ha dit el mandatari governamental que “o són correus inventats o són correus en allò que s’hi diu són mentides”. I ha tornat a reiterar que la intervenció de BPA era derivada, només, del ‘notice’ del FinCEN. 

Espot, neguitós -de fet, ha reconegut que les informacions que apareixen “em preocupen, no m’agraden”-, ha sol·licitat, per dir-ho així, “no donar veracitat o suport a informacions falses”, i ha anat fent tota una explicació cenyida en el que sempre ha estat la posició oficial del Govern demòcrata. Des del primer dia. Des del 2015. Que l’administració, l’INAF, va actuar per salvar els dipòsits dels clients, i els llocs de treball, i la plaça financera. Que hi havia risc de col·lapse sistèmic i que la ‘notice’ del FinCEN era la responsable de tot. I que s’atacava Toni Martí que “ja no és aquí per poder-se defensar”. I que ja el Govern havia explicat el que havia d’explicar en dos articles al ‘Diari d’Andorra’ que fins i tot Cristóbal Montoro, lector assidu de la premsa andorrana pel que sembla, ja havia pogut llegir fil per randa.

Cerni Escalé parlant a l'hemicicle des del seu escó.

Relacionat

Concòrdia toca la cresta a Govern pel ‘cas BPA’: “L’ambivalència actual és feridora”

En fi, que no semblava que hi hagués d’haver res més -més enllà d’una petita tibada d’orelles a Carine Montaner després que aquesta digués que si fos avui no tornar a votar la llei de l’AREB i “potser amb una multa s’hagués solucionat el tema; tinc remordiments d’haver votat aquesta llei”, ha remarcat la líder d’Andorra Endavant. Ni Concòrdia ni el PS, que havien fet uns comunicats oficials un parell d’hores abans d’iniciar-se la sessió, no tenien cap intenció de repreguntar per no entrar en una guerra que consideren que no és la seva i, alhora, per no alinear-se amb Andorra Endavant.

MARTISELLA ENTRA EN ESCENA

La sorpresa de tot plegat ha estat quan ha aparegut en escena la presidenta suplent demòcrata, Maria Martisella, fent referència a una piulada de Cerni Escalé emesa durant el cap de setmana i acusant-lo d’haver donat peu i assenyalant que l’excap de Govern Toni Martí hauria participat en una conxorxa per fer caure BPA. Ha semblat talment que Martisella acusava Escalé d’haver mantingut que Martí havia instat, promogut o participat en la suposada conxorxa. I tot plegat ha fet encendre, en aquest sentit amb tota la raó, el líder de Concòrdia, que ha demanat intervenir fins i tot abans que ho fes Espot.

54454121380 60418d1c40 o
Maria Martisella durant l'única intervenció que ha fet al Consell: per 'criminalitzar' Cerni Escalé. | CONSELL GENERAL

Però com que la pregunta de Martisella anava dirigida al Govern, ha estat el màxim responsable de l’executiu el primer de respondre. I ha disparat també amb bala contra Cerni Escalé, a qui ha fet partícip de “desprestigiar les institucions andorranes i el bon nom de Toni Martí” tot “amplificant una notícia dubtosa” amb “informació falsa”. Una difusió que segons Espot havia estat “totalment inoportuna”. Els atacs han fet esclatar del tot el president parlamentari de Concòrdia, que ha recordat que el que exigia era “una resposta contundent” en la defensa de la sobirania d’Andorra i que el Govern “dugui a terme accions valentes i decidides” per aclarir si els correus electrònics del CNI són o no són vertaders. Que es faci una pericial externa si cal. I que s’adoptin, tant si hi va haver conxorxa com si tot és una mentida, les mesures de correcció corresponents, “també per la memòria del senyor Toni Martí”.

Escalé: “Dugui a terme accions valentes i decidides. També per la memòria del senyor Toni Martí”. Espot: “Jo penso que vostè és permanentment ambivalent”

Però Espot, que ha deixat clar que el Govern no és ningú per reclamar res ni a RAC1 ni al Grup Godó -“la meva feina no és dedicar-me a demanar correus”- i que entén, en tot cas, que ha de ser la fiscalia, aparentment espanyola, la que hauria d’investigar la veracitat dels correus, li ha dit literalment a Escalé que no li vingués amb “sopars de duro” i que deixés de jugar “amb una ambivalència perillosa en aquest tema”. Que segons el mandatari governamental, el que hauria d’haver fet “des del primer dia és desmentir categòricament” allò que s’estava publicant i “deixar de ser ambivalents i tancar files”.

El cap de l’executiu ha lamentat que Escalé hagués fet la piulada que li retreien “després d’haver estat vostè mateix” a la sessió parlamentària del Consell d’Europa. Però aquí, Espot la vessat de mig a mig. A Estrasburg el cap de Govern mai no es va referir als correus electrònics i menys encara va dir que a parer seu eren falsos. Res d’això. Espot el que va fer va ser assegurar que no hi havia hagut pressions d’Espanya i que s’havia intervingut arran del ‘notice’ del FinCEN. “Defensar les bones actuacions que considera que hi ha hagut”, com li ha dit a Escalé que és, el que a parer del dirigent demòcrata, el que hauria d’haver fet el líder ‘concordi’.

Toni Martí i Mariano Rajoy conversant a la casa-museu d'Areny Plandolit, el gener del 2015.

Relacionat

Documents del CNI evidenciarien la connivència entre Espanya i Andorra per carregar-se BPA

“Jo penso que vostè és permanentment ambivalent” ha insistit Espot per reiterar novament que Escalé “no té tan clara la posició sobre l’amnistia”. I aquí el cap de Govern ha tornat a quedar fora de joc quan el president de Concòrdia ha anunciat que feia unes hores s’havia emès un comunicat, justament, per deixar clar que la formació no fa suport a la llei de pacificació. No ha semblat que en la bancada governamental s’estigués al cas de dit comunicat, perquè més d’un, de dos i de tres ministres han corregut a cercar el mòbil per comprovar les notícies. En fi, que s’ha carregat l’ambient. S’ha ennuegat el debat i la tensió en l’ambient s’ha palpat sempre més durant tota la resta de la sessió.

Comentaris (27)

Trending