"Saben més els turistes més coses de nosaltres que nosaltres d'ells" deia recentment el director d'un domini esquiable. Poc a poc es van coneixent els hàbits dels visitants d'Andorra tot i que hi ha un àmbit que ha quedat una mica de banda: la despesa del turista. Durant molts anys s'ha aplicat l'operació ideada per un dels grans impulsors del turisme i de l'esquí al país, el qual multiplicava el preu del forfet per set. Així si el preu del forfet era de 30 euros, el visitant en gastava 210 en altres conceptes com el menjar, l'allotjament o les compres. Mai es va saber el motiu de la multiplicació per set. Si era per les parròquies del país o per alguna simbologia numèrica.
En altres països, les dades estan molt ben detallades. Així, els turistes van fer una despesa total a Catalunya de 1.653 milions d'euros al mes d’abril del 2019, xifra que suposa un increment del 9,3% respecte al mateix mes de l'any anterior. La despesa mitjana per persona va ser de 986 euros i augmenta un 2,4% interanual, i la despesa mitjana diària per persona va ser de 197 euros i creix un 4,6%. A Espanya, la despesa declarada pels turistes estrangers va ascendir a 7.095 milions d'euros, un 7,2% més que el mateix mes de 2018. La despesa per persona i viatge va augmentar un 1,3% i la despesa mitjana diària per persona va créixer un 6,3%. A Andorra sabem el número de turistes, visitants, excursionistes, les entrades de vehicles i fins i tot el motiu de la visita. La despesa és una altra història.
Gràcies al rastreig dels telèfons mòbils dels visitants es pot tenir informació sobre l'experiència de la seva estada
La setmana passada, la ministra de Turisme Verònica Canals va explicar que per per portar més persones al país i de més qualitat s'ha d'apostar per projectes com el Big Data, que estan treballant conjuntament Andorra Turisme i Actua Tech. Gràcies al rastreig dels telèfons mòbils dels visitants es pot tenir informació sobre l'experiència de la seva estada. I més des que s'ha tancat l'acord amb l'empresa Visa, la qual facilita a Andorra Turisme dades sobre l'ús de les targetes de crèdit, què gasten i quina quantitat. L'objectiu és tenir indicadors de país i "filar més prim" per nacionalitats, va subratllar la ministra, a l'hora de plantejar l'estratègia turística. El Big Data o dades massives, és el nom que reben els conjunts de dades, els procediments i les aplicacions informàtiques, que, pel seu volum, la seva naturalesa diversa i la velocitat a què han de ser processades, ultrapassen la capacitat dels sistemes informàtics habituals. El processament de dades massives s'utilitza per tal de detectar patrons dins seu, podent fer així prediccions vàlides per a la presa de decisions
Abans sempre sortien bé els comptes de la vella. Sumant per aquí, restant per allà, fins i tot al dividir o multiplicar, el resultat sempre quadrava. Ara, no n'hi ha prou.